'Pluk de dag' en nog meer van die onzin.

april 17, 2013

'Onze eindpresentatie gaat over Johannes de Bultrug!' Zei mijn leraar enthousiast. Over wat? Was mijn eerste reactie. Ja, mensen de komende periode hou ik me bezig met een potvis!
Gisteren was de eerste repetitie. En het ging helemaal niet over een aangespoelde walvis, het hoofdthema was de dood. Hoe ga je daarmee om? Wanneer zou het voor jou klaar zijn? Als je nu zou horen dat je over 2 maanden dood gaat, wat zijn de 5 dingen die je dan nog wilt doen? Dat zijn toch wel heel erg confronterende vragen. Sommigen kunnen er niet eens over nadenken zonder emotioneel te worden.
Gisteren heb ik eens goed nagedacht over de dood, over hoe ik erover denk. En ik kwam erachter dat ik er eigenlijk heel nuchter over ben.
Op de middelbare school twijfelde of ik nou moest geloven in de hemel, in geesten of in reïncarnatie. Tot ik me bedacht, ik weet nooit wat er na de dood is, niemand, tot je dood gaat. Dus voor nu geloof ik in alles en niks.
Wat ik in ieder geval geloof is dat het gewoon stopt. Als je dood gaat, is het gewoon klaar. Mensen zijn bang voor de dood omdat ze bang zijn wat ze gaan missen. Maar dat is alleen maar een angst van tevoren. Ook al heb je een veel te kort leven, je zult nooit missen wat je nooit hebt gehad, want je bent er niet meer. Je kan niet meer nadenken over waar je spijt van hebt, want je bent dood. Het stopt gewoon en je kan nergens meer spijt van hebben, je kan niks meer missen. Er is dus niks om bang voor te zijn.
De enigen die iets zullen missen zijn je dierbaren, want die verliezen iemand. En die zullen het vast heel moeilijk hebben. Maar aan de andere kant, zij leven nog. Zij hebben nog een toekomst. Zij zullen zichzelf weer bij elkaar kunnen rapen en weer gelukkig worden. En zo gaat het door. Voor mij is de dood dus niet iets om bang voor te zijn.
Ik ben het ook niet eens met de uitspraak: 'pluk de dag'. Natuurlijk moet je genieten van iedere dag, maar waarom zou je je focussen op de kans dat je morgen dood bent, terwijl de kans dat je morgen nog een dag leeft veel groter is? Waarom zouden mensen 10 jaar vooruit plannen als ze met de dag leven? Iedereen plant vooruit, want je gaat er nou eenmaal niet vanuit dat je morgen dood bent.
Ik ben van mening dat Johannes de bultrug gewoon rustig dood wilde gaan op Texel. Dat we als Nederland niet zo moeilijk moeten doen met media aandacht en dieren bescherming. Dat er een veel te groot ding van gemaakt werd.
Mijn mening verschilt vast van andere mensen. Iedereen denkt er over zijn eigen manier over. Maar het is wel een mooi onderwerp om een keer echt over na te denken. Ik ben benieuwd naar de volgende repetitie.

You Might Also Like

0 reacties