Het Koningslied

april 21, 2013

We zijn Boston alweer bijna vergeten, Nederland is in de ban van 'Het Koningslied.'
Een paar minuten geleden (toen ik wilde gaan slapen) las ik het bericht dat John Ewbank het Koningslied heeft ingetrokken en dat hij de doodsbedreigingen zat was... En ik kon het niet laten om toch mijn mening erover los te laten. Ik kan namelijk niet met de gedachte omgaan hoe erg ik het land waarin ik woon dan verafschuw. Niet omdat dat lied is gemaakt, maar om de reactie bij iedereen.
Ik, als artiest in opleiding, weet een beetje hoe het is om artiest te zijn. Hoe kwetsbaar je bent en hoe persoonlijk het is. John Ewbank heeft ontzettend goede dingen geschreven. Ik ben verliefd op Marco Borsato en al zijn nummers. En speciaal voor het koningshuis heeft hij zijn ziel en zaligheid weer in een nummer gelegd. Een artiest zet zijn gevoel op papier, een nummer wordt met liefde geschreven. En vooral dit nummer werd geschreven om een heel land bij elkaar te brengen. Om het groepsgevoel terug te brengen en weer even te voelen dat we allemaal Nederlanders zijn en dat ons leven zo goed is. John Ewbank schreef dit om een land te verenigen.
Oké, het is geen meezinger. En oké, misschien is het niet geschikt voor het Koningshuis. Maar de reacties die ik lees zijn echt afschuwelijk. Ik kan niet lachen om dingen als: 'Op weg naar het ziekenhuis, mijn oren stoppen maar niet met bloeden.' Natuurlijk is het niet wat we allemaal verwacht hadden, maar het is geen lelijk nummer. Het is niet vals, het is niet raar gecomponeerd. Het past niet bij het koningshuis, maar verder vind ik het een mooi nummer.
Natuurlijk mag iedereen zijn eigen mening hebben over het Koningslied, en je mag die ook echt wel op social media zetten. Maar ik vind het wel belangrijk om te beseffen wat je ermee teweeg brengt. John Ewbank schreef het lied voor een verenigd land, en hij kreeg doodsbedreigingen. Mensen snappen niet dat dingen die ze schrijven, kwetsend zijn. Mensen snappen niet dat iemand de brandstapel toewensen afschuwelijk is. Mensen snappen niet dat wij, met zijn allen, nu tegen John Ewbank en tegen het Koningslied samen spannen. Dat wij er een soort wedstrijd van gemaakt hebben: wie kan de grappigste en vooral gemeenste opmerking maken?
Ik schaam me dat ik hier woon. Ik schaam me dat wij dit met z'n allen doen. Dat wij een man die zoveel moeite en hard werk en liefde in een nummer stopt met z'n allen zo kunnen kwetsen. En dan ook nog moeten lachen of kritiek hebben op het feit dat hij het Koningslied intrekt.
Is dit het land waarin jij wilt wonen, waar jij deel van wilt zijn? Ik niet. Schaam je diep alsjeblieft.

You Might Also Like

0 reacties