Op zoek naar jezelf

april 03, 2013

Heb je ook wel eens dat iemand iets heel belangrijks aan het uitleggen is, en dat je echt probeert te luisteren, maar dat je steeds afgeleid wordt door de gedachte: 'Hoe zou het zijn om hem/haar te zijn?' Ik heb dat heel vaak. Ook als ik gewoon mensen op straat tegen kom, of als ik tegenover iemand zit in de tram. Hoe zou het zijn om diegene te zijn? Hoe ziet zijn/haar leven eruit? Wat zou hij/zij nu denken? En vooral, wat zou diegene van mij vinden?
Ik vind het heel erg belangrijk om leuk gevonden te worden. Ik wil graag dat iedereen mij aardig en leuk en lief en grappig vindt. En dat kan natuurlijk helemaal niet, niet iedereen vind je leuk, dat zou ook niet gezond zijn. En toch is dat altijd mijn streven, ik wil leuk gevonden worden.
Ik hou me daar echt vaak mee bezig. Als ik iemand anders zou zijn, hoe zou het dan zijn om mij te ontmoeten? Hoe zouden die ogen naar mij kijken en wat zouden die hersens van mij vinden? Als ik mij zou kunnen ontmoeten, zou ik mij dan leuk vinden?
Als je me dat twee jaar geleden gevraagd had, had ik nee geantwoord. Toen was ik niet blij met wie ik was en dat heb ik veranderd. En als ik dat mezelf nu af vraag weet ik het niet. Want wie ben ik eigenlijk? Die persoon die ik 's ochtends in de spiegel zie, wie is dat?
Bij mij op school (een opleiding tot artiest) is het heel belangrijk dat je weet wie je bent, want je moet je bloot geven en je emoties laten zien aan een hele zaal vol mensen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je op zoek gaat naar jezelf. Ja sorry maar, ik snap niet wat dat is. Een leraar raadde mij aan om lekker met een wijntje in bad te gaan zitten en eens goed na te denken over wie ik nou eigenlijk was. Op zoek te gaan naar mijn ware ik. Hoe dan? Waar moet ik zoeken? Waar zit mijn ware ik? Waar zit het deel dat jou jou maakt? Zit dat in je hersens, in je ziel, in je hart? Als ik naar mezelf op zoek zou gaan, waar moet ik dan zoeken?
Ik denk niet dat je op zoek naar jezelf moet en kan gaan. Ik denk dat je gewoon bent wie je bent. Ik ben, jij bent, wij zijn, dat is alles. En als je op zoek gaat naar jezelf ga je het niet vinden, en verspil je veel te veel tijd. Dan kan je beter gewoon zijn wie je bent.
Dus stel, je zou met iemand anders ogen naar jezelf kunnen kijken, zou dat dan iets veranderen? Of blijf je dan gewoon wie je bent? Kan je jezelf aanpassen en bijschaven tot de persoon die je wilt zijn? Of moet je jezelf gewoon accepteren?
Je kan niet met iemand anders ogen kijken, alleen met die van jou. Dus kijk naar jezelf, lach naar jezelf, zie de dingen die jou jou maken. En vooral, vind jezelf leuk. Want als jij jezelf niet leuk vindt, kunnen anderen jou ook nooit leuk vinden.
Dit ben ik. Ik ben. En ik ben trots.

You Might Also Like

0 reacties