Beste Britt. Je bent niet zwanger en verder ook nog volledig gezond. Hoera. Fijne week en tot volgende maand!

juli 10, 2013

'Britt, ik heb last van het rode kruis.' Wat? 'Ja ik heb een bloody Mary.' Wat? 'Ik heb een bloedserieus kut probleem.' WAT? 'Ik ben ongesteld!' Oh, ja zegt dat dan gewoon. Dat kan ik toch ook niet ruiken.

Op de een of andere manier vonden en vinden nog steeds meiden het heel moeilijk om over ongesteldheid te praten als er mannen bij zijn. Ik heb daar dus totaal geen moeite mee. Kan ik er iets aan doen dat ik iedere maand ongesteld ben? Nee. Is het iets om me voor te schamen? Nee. Ieder meisje wordt iedere maand ongesteld (hoop ik), daar ik niks mis mee en dat weten de jongens ook wel. Ik snap dat ze er niet met je over willen praten. Maar als je het een keer in een gesprek laat vallen, rennen ze echt niet huilend weg. En ook leraren schrikken echt niet als je ongesteld bent. Zo moest ik vroeger op de middelbare school altijd voor andere vriendinnen aan de conciërge vragen of hij maandverband had. 'Anders denkt hij dat ik ongesteld ben.' Dat ben je toch ook? Dus het is niet erg als hij denkt dat ik ongesteld ben terwijl ik het niet ben en altijd netjes mijn eigen tampony's meeneem, maar het is wel erg dat hij weet dat jij ongesteld bent omdat je om een maandverbandje vraagt? Ik snap de logica nog steeds niet.
Gelukkig is die tijd voorbij en kan ik op een school vol homo's en een klas vol meiden huilend op de grond liggen van de pijn. Op school schamen we ons niet om over sex, ongesteldheid, de pil of spiraaltjes te praten. Wij weten alles van iedereen en we houden niks voor elkaar geheim. Zo wist ook mijn hele klas dat ik altijd dood ging van de buikpijn tijdens mijn eerste dagen ongesteldheid. Vroeger kon ik dat oplossen met een pilletje Alive Feminax, maar na een jaar slikte ik minstens vier van die dingen op een dag en kon ik nog steeds amper rechtop staan. En toen was het tijd voor andere maatregelen.
Ik ben gisteren ongesteld geworden en lag vandaag weer in de feutushouding op de bank. Zelfs met zwaardere pijnstillers van de huisarts hou ik het niet uit. Waarom moet ik ongesteld worden? Welke man heeft dat bedacht? Ja, laat iedere vrouw lekker iedere maand een week pijn lijden! Is er niet een andere manier? Kan moeder natuur niet gewoon iedere maand een sms'je sturen. 'Beste Britt. Je bent niet zwanger en verder ook nog volledig gezond. Hoera. Fijne week en tot volgende maand!' Waarom moet ik iedere maand miniatuur weeën ondergaan terwijl ik niet van plan ben kinderen te krijgen?
Vanmiddag stelde iemand op Facebook voor om gewoon zwanger te worden. Ben je 9 maanden van je ongesteldheid af. Moet je alleen even baren maar dat weegt op tegen de 9 maanden pijnloze maanden. Het kind kun je dan vervolgens verkopen via marktplaats. Ik vind het een super plan! Naast dat het baren en het dragen van een kind nog tien keer pijnlijker is dan de ongesteldheid.
Ik heb wel eens aan een man uitgelegd hoe het is om ongesteld te zijn. Volgens mij denken mannen namelijk dat we ons aanstellen. Het was super hilarisch om uit te leggen en ik voelde eindelijk een keer gerechtigheid.
Nu dus voor de mannen die mijn blog lezen, zo is het om ongesteld te zijn:
Het begint een dag van tevoren met krampen. En dan niet krampen van: 'oh ik heb kramp.' Maar meer krampen als: 'HOLY CHRIST IK WIL OPGEROLD ALS EEN BAL LIGGEN EN NIET BEWEGEN IK HAAT MIJN LEVEN IK KAN NOOIT MEER RECHTOP STAAN' krampen. Je krijgt ook rugklachten. Die niet heel pijnlijk zijn maar ook niet echt geweldig om mee te slapen. 
Dan begint de ongesteldheid, dan stroomt er dus bloed uit een klein gaatje in je lichaam. Ik overdrijf niet als ik zeg, stroomt. Het is niet zo dat het eruit druppelt, het stroomt. Ik sta op, waterval. Ik ga liggen, waterval. Ik adem, waterval.
Daar komt dus bij dat als je er niks aan doet, dat gewoon blijft stromen en dus door je onderbroek, broek en alles heen stroomt en iedereen dus kan zien dat je ongesteld bent en al je kleding vies wordt. Bloedvlekken krijg je echt niet uit je kleding. Als je dat wil voorkomen, heb je twee keuzes. Je kan of een soort luierachtig geval in je onderbroek stoppen waardoor je de hele dag oncomfortabel loopt/zit/ligt, of je kan een soort watachtig staafje in je vagina schuiven die je daar maar een paar uur mag laten zitten omdat je anders dodelijk ziek kan worden en die je er dan weer uit moet trekken, terwijl die vastgezogen zit. Dat doet pijn. En nog steeds ben je bang dat je doorlekt.
En alsof dat nog niet genoeg is, komen daar nog extra hormonen/emoties bij. Op de een of andere manier ben je boos, geil, depressief, hongerig en in extreme pijn allemaal op hetzelfde moment. Als je ongesteld bent, ben je zo boos dat je mensen neer wilt steken alleen omdat je per se chocola moet eten. Vreetbuien kan je niet weerstaan en daarna word je depressief omdat je je dik voelt. Mannen hebben altijd door dat je niet lekker in je vel zit en spreken je er gelijk op aan. 'Ben je ongesteld ofzo?' Waardoor je moet huilen en het ontkent en vervolgens heel boos wordt omdat het natuurlijk waar is. Verder wil je dood gaan of alles eten wat je kunt zien. 
En dat doen we dan iedere maand, een week lang.

Is dat een beetje een goede uitleg, dames? 

Vragen spoken door mijn hoofd. Kan je een blog schrijven over menstruatie? Mensen hebben het er niet graag over. Je gaat niet op straat met een rode vlag staan wapperen. Hallo, ik ben ongesteld! Maar toch. Ik heb de behoefte om dit op te schrijven. En heel veel chocola te eten. En in een hol in bed gaan liggen en te huilen. Who run the world? Girls! Maar nu heel even niet.

You Might Also Like

13 reacties

 1. Reacties
  1. Ja dat durf ik niet echt. Ik ben dan bang dat alles verstopt binnenin. Heb toch altijd het gevoel dat het niet echt goed voor je is.

   Verwijderen
 2. Nee joh, ik doe het al 2,5 jaar doorslikken! 3 maanden doorslikken en dan 1 stopweek.. Huisarts zegt ook dat het geen probleem is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmmmm, mijn huisarts zei dat het niet zo verstandig is om hem door te slikken.... Nu weet ik het niet meer.

   Verwijderen
 3. Haha, tegen mij zei ze dat zolang je dat maar niet altijd doet, dus af en toe wel een stopweek er niets aan de hand is.. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zeg ook gewoon doorslikken! Tegenwoordig doen zoveel mensen dat en ik heb van meerdere artsen gehoord dat het geen probleem is. Gelukkig heb ik nooit zo'n vervelende ongesteldheid. Alleen rugpijn de eerste dagen, verder nergens last van :) en omdat jij zoveel last hebt snap ik niet waarom je je dit elke maand aandoet terwijl het niet hoeft! Xxlisabet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ik ben dus net eergisteren begonnen met de pil. Omdat ik zo'n pijn had ging ik de pil slikken tegen de pijn. Misschien moet mijn lichaam er nog even aan wennen, al die hormonen. Let's hope so!

   Verwijderen
 5. Heerlijk deze blog. Mijn hel zit er ook aan te komen. Krampen, kotsen, schijten, foetus houding alles. Ik ben voor de sms! Sterkte deze week ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik slik hem ook door, word maar 1 keer in het half jaar ongesteld, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superblog!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amen, had niet beter verwoord kunnen worden! Zo, nu kruip ik weer terug in foetushouding.

  BeantwoordenVerwijderen