You have to be better than even you thought you could be.

september 28, 2013

Als je musical/muziektheater doet, ben je concurrentie gericht. De mensen die zeggen dat ze het niet zijn, geloof ik niet. Want er zijn maar heel weinig plekken in het werkveld. En jij wil degene zijn die een van die plekken krijgt. Dus je wil beter zijn dan anderen, harder werken dan anderen, meer kunnen. Want jij wil die ene zijn die die rol bemachtigd. Je gunt het je vrienden, maar je gunt het jezelf altijd meer.
Ik ben altijd concurrentie gericht geweest. Ik wil altijd beter zijn dan anderen en af en toe slaan mijn hersenen dan op hol. 'Je bent echt wel beter dan dat.' Hoor ik een stemmetje in mijn hoofd altijd zeggen. En vroeger schaamde ik me daar heel erg voor. Dat ik anderen naar beneden haalde in mijn hoofd, om mezelf beter te laten voelen. Nu ben ik er wel aan gewend. Ja, ik ben nou eenmaal gewoon onzeker. En ik spreek mijn gedachten niet uit. En ook al zou ik ze uitspreken, ik weet dat ze niet waar zijn. Ik weet dat ik meestal helemaal niet beter ben dan diegene die ik naar beneden haal. Maar het helpt mij de motivatie te vinden om harder te werken, en daarom schaam ik me er niet meer voor. Het zegt meer over mij dan om diegene die ik 'af kraak'. En dat weet ik zelf ook. Daar is niks mis mee.
Maar toch ben ik ook gaan denken. Waarom wil ik per se beter zijn dan anderen? Ik kan nou eenmaal nog niet zo goed klassiek zingen, ik heb nou eenmaal geen absoluut gehoor, ik ben nou eenmaal van mezelf niet zo lenig. Ik kan ervoor werken en het beter maken (wat ik ook absoluut doe). Maar ik denk dat het ook belangrijk is om te beseffen dat ik niet altijd beter hoef te zijn dan anderen. Als ik maar anders ben. Misschien ben ik minder goed, maar is mijn talent heel erg eigen. Liggen mijn sterke punten ergens anders. Waarom zou ik mezelf dan constant onzeker maken over dingen die ik misschien niet zo snel kan veranderen?
Ik denk dat concurrentie twee kanten heeft. Het kan het beste in je naar boven halen, je harder laten werken en je meer laten doen dan je verwachte. En het kan je ook laten beseffen waarin je wel de beste bent en die sterke punten laten benutten.
Uiteindelijk komt het erop neer, op een wijze les die in mijn boekje vol quotes staat en toch echt wel 1 van mijn favorieten is:
I don't believe you have to be better than anyone else, I believe you have to be better than even you thought you could be. You Might Also Like

0 reacties