Hoe plannen mijn dag verbeterde.

december 07, 2013

Tentamenweek. Mijn eerste sinds ik HBO doe. Het doet me een beetje denken aan mijn eindexamens, met als verschil dat ik nu niet hoef te leren voor vakken die me niet interesseren. Nu moet ik leren over toonladders en ritmes en voeding en over: stress. Een grappig onderwerp als je drie dagen voor je tentamen begint met leren en erachter komt dat je veel te weinig tijd hebt ingepland voor het vak. Stress kan je namelijk voorkomen door goed te plannen, seems like I failed.
Ik weet nog hoe ik erbij zat bij mijn eindexamens. Toen kon ik me net een half uurtje concentreren op mijn leerwerk voordat ik weer pauze wilde houden. Nu ga ik rustig uren achter elkaar door zonder zelfs maar te denken aan stoppen. Er is zo veel veranderd.
Ik maak een samenvatting, lees mijn readers door, blader door mijn aantekeningen en ga rustig en vrolijk door tot een uurtje of acht. Dat had ik vier jaar geleden nog niet moeten proberen. Na mijn planning te hebben gemaakt voor morgen, waar ik vroeg ga opstaan om te leren, een middag te werken en 's avonds weer te leren, plof ik lekker op bed met een kopje thee.
Vanmiddag las ik dit in mijn reader over stresspreventie: 'Een goede planning geeft je het gevoel dat je meer vrije tijd hebt, omdat je niet steeds met het gevoel rondloopt dat je eigenlijk had moeten studeren. Een goede planning verlost je van dat eeuwige schuldgevoel op momenten dat je eigenlijk vrij bent. Je kunt volop genieten van je vrije tijd en voelt je in control.'
Terwijl ik dit las, moest ik lachen. Want ik heb daar nooit in gelooft. Ik, als uitsteller, heb heerlijke dagen van dingen niet doen die ik eigenlijk wel moet doen. Ik maak planningen in mijn hoofd, die ik nooit na kom. Lekker alles uit te stellen en ervan uit te gaan dat het later wel goed komt. Maar dan zit je altijd met een soort spanning, omdat je eigenlijk dingen zou moeten doen. Als je weet dat er werk op je wacht, wordt je nooit echt rustig. Er is altijd een soort schuldgevoel dat je aan het uitstellen bent. Je zit dan toch weer ieder uur op de klok te kijken met het idee, over een half uur ga ik echt beginnen. Iets wat je nooit doet waardoor je om 4 uur nog op de bank ligt. Dat is hoe een normale zaterdag er voor mij meestal uit ziet.
Dit weekend kon dat niet. Want ik ben vastbesloten deze vakken te halen. En ook al had ik wat opstartproblemen en klopte mijn planning voor geen meter omdat ik veel te weinig tijd had ingepland. Ik heb gewerkt van 11 tot 8 en kon daarna met veel voldoening in bed gaan liggen met een kop thee en een goede serie. En, ik kan niet geloven dat het echt waar is, ik heb lang niet zo'n ontspannen avond gehad.
Dus, ik had nooit gedacht dat het waar zou zijn, planningen maken helpt (mits je je eraan houdt natuurlijk). Ik voel me echt een goede student en ik ga zeker vaker plannen. Straks ga ik nog hard werken ook, stel je voor. Kom maar op met die tentamens!


You Might Also Like

0 reacties