10 dingen die ik tegen mijn tiener zelf zou zeggen.

februari 04, 2014

Wat zou jij tegen je tiener zelf zeggen?
Als er iets in de afgelopen jaren veranderd is, is dat dat ik zo'n ander mens geworden ben. Ik heb zoveel geleerd van mijn oude zelf. En dit was eigenlijk een blog die ik bedacht had voor na mijn verjaardag (als ik 20 ben), maar dat is pas in juli en dat duurt nog veel te lang en ik heb nu zin om deze te schrijven. Dus, ook al ben ik stiekem nog een beetje een tiener, toch deze lijst, niet met 50 dingen, maar wel een lijstje van 10. ;).
Dingen die ik tegen mijn tiener zelf zou zeggen.

1. Investeer in vriendschappen.
Ik heb nogal wat problemen gehad met vrienden maken en behouden. Ik was daar, om het nog maar zacht te zeggen, niet zo goed in. Ik weet ook zeker dat dat niet zozeer met die mensen te maken had, maar meer met mij. Ik had gewoon vaak geen zin om leuke dingen te doen. Ik ging naar school en daarna ging ik naar huis en me bemoeien met mijn online leven. Als ik daar nu aan terug denk, is het bijna te zielig voor woorden. Ik was eigenlijk altijd alleen. Ik liet vriendschappen verslommeren en vond het dan raar dat die vriendinnen meer met andere mensen omgingen. Pas sinds een aantal jaar ben ik erachter hoe leuk ik het vind om uit eten te gaan en onverwachte dingen te doen. Al is het gewoon wat lunchen met iemand, dat is gewoon gezellig om te doen.
Dus ik zou graag tegen mezelf zeggen: investeer in vriendschappen. Vrienden hebben liefde en aandacht nodig en sommige mensen zijn te bijzonder om te laten gaan. Dus doe een beetje je best voor die mensen.

2. Roddelen is een no-go.
Ach, als ik dit had geweten op de middelbare school. Als mijn vriendschappen dan eenmaal uit elkaar dreigden te vallen, ging ik een heleboel dingen zeggen waar ik niet trots op ben. Gewoon, omdat ik jaloers en gekwetst was. En misschien is het een hele natuurlijke reactie, een soort afweersysteem, maar het is ook heel dom en het helpt nou niet echt bij het behouden van je vriendschap. Als je eens wist hoe vaak ik vriendschappen verloren ben. Ik zie mezelf nog huilend in de regen staan, in mijn eentje op een plein. Tja, van die fouten kan je natuurlijk ook alleen maar leren.

3. Wees trots op wie je bent.
Ik heb altijd geweten wat ik wilde met mijn leven. Dus over dat aspect ben ik eigenlijk nooit onzeker geweest. Maar pas toen ik ging studeren, kwam ik achter mijn passie voor mode. Gewoon, omdat ik daar eerder niet voor uit durfde te komen. Ik heb altijd zo opgekeken tegen de mensen die ik 'populair' vond, dat ik nooit een woord met ze durfde te wisselen. Het leek toen nog alsof ik alleen wat waard was, als zij met mij om wilden gaan. En, ja, zo gaat dat met middelbare scholen en populariteit enzo. Dat weet ik ook wel. Maar ik had er graag eerder achter gekomen dat ik niet zo'n verlegen en anti-social persoon ben als ik me altijd voor deed. Ik had best gewoon met die meiden kunnen praten en het gezellig kunnen hebben. Maar ik heb altijd alleen maar tegen ze op gekeken. En daardoor heb ik me vaak geschaamd voor dingen die ik echt leuk vond op dat moment, alleen omdat zij dat afkeurden. Vreemd dat zoiets me nu niks meer zou doen.
Does this even make sense? Volgens mij wil ik nu zoveel dingen zeggen, dat het allemaal door elkaar loopt haha.

4. Je hoeft niet altijd de beste te zijn.
Ik ben een competitief persoon. En dat is op zich helemaal niet slecht, want dat laat je vaak harder werken. Maar ik sloeg echt door in mijn prestatie drang. Ik wilde altijd zo graag de beste zijn, dat ik andere mensen naar beneden ging halen. Ik ging maar bedenken dat die andere veel minder goed was in iets waar ik dan weer beter in was. Ik sprak die gedachten dan weliswaar niet uit, maar ik dacht ze wel. Ik schaam me nu niet eens zo voor de dingen die ik dacht. Dat was mijn vreemde brein maar, die op hol sloeg. Ik schaam me meer voor hoe het me beïnvloed heeft. Ik prees mezelf zo ongeveer de hemel in en zette zo mijn ontwikkeling vast. Ik mocht geen fouten maken, ik moest perfect zijn en alles al kunnen. En, er was een tijd dat ik aardig arrogant was, gewoon door mijn onzekerheid.
Nu weet ik dat het veel rustgevender is om je mindere punten te weten. Ik ga tegenwoordig zo makkelijk met feedback om, gewoon omdat ik weet dat feedback er is om je verder te helpen. Mensen die jou feedback geven, willen dat je beter wordt en dat je leert. En daarom is het helemaal niet erg om ergens niet de beste in te zijn. Als je er maar van leert.
Je hoeft niet altijd de beste te zijn, je moet beter zijn dan jij dacht dat je kon zijn.

5. Liegen is nergens goed voor.
Tegenwoordig heb ik een hekel aan liegen. Het lost niks op, maakt de problemen vaak alleen maar groter. En ik krijg er een rot gevoel van. Ik zeg liever eerlijk waar ik mee zit, want eerlijkheid wordt altijd meer gewaardeerd dan leugens, ook al lijkt dat soms niet zo. En van mensen te horen krijgen dat het ze opvalt dat je altijd eerlijk bent, dat is voor mij een groot compliment. Daar had ik vroeger best wat meer mee mogen doen.

6. Duits is belangrijk voor je toekomst.
De bovenste regel had ik bedacht toen ik mijn vakken moest kiezen. Daarna ben ik het totaal vergeten. En nu kan ik geen woord Duits. En ik studeer aan een conservatorium. En ik moet dingen zingen als Schubert en Stravinsky. En mijn toekomst ligt misschien wel in Duitsland. En ik kan geen regel normaal uitspreken en ik weet al helemaal niet wat het betekend. Als ik er nou maar iets meer aan had gedaan op de middelbare school en niet had geleefd op spiekbriefjes... (Oeps, mijn oud Duits lerares gaat dit vast lezen. Het spijt me. Ik was onverstandig en jong).

7. Genoeg slaap is belangrijk.
Ik ben zo iemand die veel slaap nodig heeft om goed te functioneren. Zeker toen ik jonger was, had ik dat nog. En ik ging nooit op tijd naar bed. Ik deed altijd nutteloze dingen, die totaal onbelangrijk waren. Of ik begon de avond voor de toets met leren en leerde tot midden in de nacht. En uiteindelijk had ik nooit genoeg slaap.
Onthoud, ik zeg dit terwijl het net middernacht is geweest en ik nog steeds een blog aan het schrijven ben, iets wat ik ook 3 uur geleden had kunnen doen, toen ik Youtbube-filmpjes aan het kijken was. En ik moet morgen weer om half 8 op. Is dat minimaal 8 uur slaap? Volgens mij niet....

8. Je hebt al die onzin niet nodig.
Alleen al het idee dat ik anderhalf uur voor ik weg moest op stond kan ik nu al niet meer hendelen. En dat alleen maar om mijn make-up te doen. Echt, al die lagen foundation, oogschaduw en andere shit die ik altijd op mijn gezicht smeerde, slaat helemaal nergens op. En het helpt ook niet tegen de puisten, die worden er alleen maar erger van. Wat ben ik blij dat ik nu de helft van de week gewoon puur natuur zonder make-up de school in huppel en me geen moment schaam. Had ik dat toen maar gekund.

9. Kom op tijd.
Ik ben in de brugklas zo vaak te laat gekomen, dat ik me twee keer per week vroeg moest melden. Waarschijnlijk kwam het door mijn uitgebreide make-up routine. Op tijd in de les zijn moet toch niet zo'n groot probleem zijn? Ik had best wat meer mijn best kunnen doen om op tijd te komen. Als je iedere dag te laat komt, is er iets wat je fout doet.
Maar ja, als ik erover na denk. Het is nog steeds een wonder als ik op tijd op werk ben, of op een lunch afspraak. (Op school ben ik wel altijd op tijd, hooray for me!)

10. Geef nooit op.
Ik ben over het algemeen niet echt een doorzetter. Meestal, als iets niet in een keer lukt, stop ik ermee. Zo heb ik een heleboel dingen nooit goed beheerst, zoals tekenen. Gewoon omdat ik te gefrustreerd was na de eerste keer proberen. Het enige waar ik altijd voor ben blijven vechten, is mijn carrière. En kijk waar ik nu ben. Gelukkig, mijn dromen aan het bereiken. En dat is altijd omdat ik in mezelf ben blijven geloven en niet op heb gegeven. Misschien was ik nu wel beter geweest in dingen als ik gewoon had volgehouden.

Dit was het dan. Zoals jullie kunnen lezen, ben ik in sommige adviezen nog niet erg geslaagd. Maar ja, ik ben nog een half jaar een tiener, dus nog een half jaar om dingen te veranderen.
Ik ben in ieder geval blij dat ik niet meer op de middelbare school zit. Want degene die gezegd heeft dat de middelbare school de beste tijd van je leven is, die heeft pas echt problemen.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Wauw, echt een mooie blog! Al die tips zou ik zelf eigenlijk ook mee moeten nemen, dat zou mijn leven misschien wel een stuk makkelijker maken. Knap van je dat je zo open durft te zijn, je bent echt een beetje mijn voorbeeld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En wat een lieve reactie. Bedankt. Hiervoor doe ik het allemaal! Super bedankt voor je reactie.

      Verwijderen