Auditie doen, hoe dan?

mei 07, 2014

Deze week zijn er weer audities voor Muziektheater. Dus de hele dag zit de gang voor met 200 nerveuze jonge eendjes en het ruikt overal naar angstzweet. En het lijkt gisteren dat ik een van die nerveuze jonge eendjes was.

Ik weet dat de meeste audities al geweest zijn en dat ik dus veel te laat kom met deze blog voor sommigen. Maar ik heb in mijn leven zoveel audities gedaan dat ik mezelf graag auditie-professional wil noemen. Dus bij deze, voor alle lezers die iets met musical of muziek doen of willen doen AKA iedereen: 
Auditie doen, hoe dan?

1. Geloof in jezelf.
Ik weet dat veel mensen bescheiden willen zijn, maar bij een auditie mag je arrogant zijn. Als je zelf niet gelooft in wat je doet, hoe moet de jury het dan geloven? Als jij jezelf niet goed vind, gaan zij jou ook nooit goed vinden. Dus ook al ben je misschien niet altijd zeker van jezelf, ga daar zo zelfverzekerd staan als maar kan. Met een onzeker kippetje kan de jury niks. 

2. Geniet ervan.
Genieten is een van de belangrijkste dingen die ik doe bij mijn auditie. Gewoon loslaten dat je moet presteren en genieten van wat je staat te doen. Als je alleen maar je best gaat doen, kan je niet leren en straal je niks uit. Als je geniet van wat je doet, straal je dat uit. Dat ziet de jury persoonlijkheid en dan zien ze wie jij bent. En dat is het belangrijkste wat er is. 

3. Zij willen ook graag dat jij goed bent.
Dit heeft me zo geholpen bij de audities. Want mijn grootste angst is niet om afgewezen te worden, mijn grootste angst is om de grond in getrapt te worden. En ja, de jury kan soms wat chagrijnig zijn en daardoor lijkt het soms of ze een reden zoeken om je slecht te vinden. Maar dat is niet zo. Die mensen zitten daar niet om mensen af te zeiken. Het liefst willen ze dat iedereen die binnen komt goed is en dat ze iedereen door kunnen laten en tussen heel veel mensen kunnen kiezen. Dus: Zij willen ook graag dat jij goed bent. Dus dan kan je ze dat laten zien.

4. Ken je kracht.
Ja, Defying Gravity is een fantastisch nummer. Als je dat bij een auditie echt echt echt echt echt goed kan laten horen, maak je indruk. Maar hoe groot is de kans dat je echt echt echt echt echt goed presteert als je nerveus bent? Niet zo groot. Dus kies liever iets alledaags (misschien een beetje afgezaagds) wat je echt goed kan zingen, dan dat je iets spectaculairs doet wat je niet kan. Dan maar geen hoge c, maar wel een perfecte uitvoering. Laat horen wat je KAN en laat niet horen wat je niet kan.

5. Neem tips mee.
Kritiek is moeilijk en komt hard aan als je al de hele dag in een kale kantine zit te wachten tot je eindelijk de uitslag krijgt. En ja, soms kan die kritiek je ego schaadden. Maar doe er wat mee. Maak er een tip van, ga eraan werken en laat de volgende keer zien dat je iets geleerd hebt. Als je al perfect bent, hoef je geen opleiding meer te doen. Ze willen graag zien dat je leerbaar bent en dat je enthousiast bent om te leren. En als ze de tijd nemen om jou feedback te geven, betekend dat dat ze zien dat er meer in kan zitten. Dus dat is altijd iets positiefs waar je iets mee kan.

6. Wees trots op jezelf.
Auditie doen is het meest slopende wat er is. Het trekt je helemaal leeg en uiteindelijk is het enige wat je nog kan doen: aan jezelf twijfelen. Audities gaan vaak niet zoals je het graag wilden, zoals je het had voorbereid. Maar wees trots op jezelf. Denk aan wat wel goed ging, aan wat je wel hebt laten horen. En wees trots op wat je gedaan hebt. Dan blijf je toch achter met meer rust dan als je jezelf de grond in praat.

7. Hoop op het beste, maar ga uit van het slechtste.
Dit is een beetje een tegenstelling op de vorige tip en ook erg moeilijk om vol te houden. Maar het is toch handig om hele grote teleurstelling te voorkomen. Als je eenmaal je auditie gedaan hebt, wees dan blij met wat je heb laten zien, maar ga ervan uit dat het niet genoeg is. Ja, je mag hopen dat je de beste van de dag was. Maar bereid je daar niet op voor, want anders kom je nooit meer over je teleurstelling heen.

8. Doe waar jij je goed bij voelt.
Wat zijn nou de regels met handjes schudden? Wel of niet? Alleen aan de pianist? Of alleen als er minder dan 2/5 mensen zitten? Mijn tip is: doe waar jij je goed bij voelt. Schud handjes als jij je daar goed bij voelt. Komt het te dichtbij: doe je het niet. Jij bent nerveus, dus jij moet het zo gemakkelijk voor jezelf maken als mogelijk is. Dat is het belangrijkste. En draag ook waar jij je lekker in voelt. Als jij graag basic zwart wil, draag je basic zwart. Als jij op wilt vallen met een gala jurk, draag je een gala jurk. Er zijn geen regels voor (ook al zegt iedereen van wel). Als jij er er fijn bij voelt, dan is het altijd goed. 

9. Bereid je voor.
Blackouts komen helaas heel vaak voor bij zenuwen. Dus zorg dat je je teksten kan dromen. Je moet het zo goed weten dat je er niet meer over na hoeft te denken. Als je, met alle zenuwen, ook nog aan de tekst moet gaan denken, gaat het mis.

10. Wees jezelf.
Natuurlijk moet je professioneel lijken. Maar persoonlijkheid is altijd erg belangrijk. Dus zeg het gewoon als je nerveus bent om het ijs te breken. Maak een grapje als je dat wilt. Laat met kleine dingen zien wat voor leuk persoon je bent en overtuig de jury dat ze niet zonder jou kunnen. 

Dit zijn de dingen die mij helpen in een auditie. En dan nog blijft auditie doen het vreselijkste wat er is. Ik zal er nooit aan wennen, maar ik kan het wel iets makkelijker maken voor mezelf. En hopelijk kan ik het met deze tips ook iets makkelijker maken voor jullie en hopelijk met een positief resultaat.
En zijn er nog dingen die jou helpen bij auditie doen die niet op deze lijst staan? Laat het weten! Ik kan zeker nog wat auditie tips gebruiken. Voor nu ben ik blij dat ik de komende jaren geen audities meer hoef te doen. 

You Might Also Like

0 reacties