Een pagina vol onzin.

mei 10, 2014

Verslagen schrijven. Volgens mij hoort het bij iedere studie. Ik ken mensen die er heel erg veel moeite mee hebben en die uren naar een lege pagina staren. Ik heb daar weinig last van. Net zoals bij mijn blogs ga ik zitten typen en voor ik het weet staat er een pagina vol, met onzin.
Ja, ik ben me ervan bewust dat ik mezelf in mijn blogs soms eeuwig herhaal en mijn blogs zo alleen maar vager maak. Ik kan zes keer dezelfde zin gebruiken in mijn blogs, maar met net een andere zinsopbouw of net een ander woord. Eigenlijk zeg ik meerdere keren hetzelfde in mijn blogs. Ik herhaal mezelf dus vaak (lees het afgelopen stukje even terug voor het bewijs).
En eerlijk, wordt het er veel duidelijker van? Denk het niet.
Voor mij is het dus een uitdaging om mijn mening of mijn gevoel duidelijk en beknopt op te schrijven. Eigenlijk kan ik alles wat ik kwijt wil in mijn verslag, kwijt in drie kleine beknopte zinnen.
Zo leverde ik gisteren trots mijn reflectie verslag voor spel in. Het paste makkelijk op 1 pagina. Ik had de meeste vragen met 1 of 2 zinnen behandeld en ik was daar trots op. De leraar daarentegen keek me vragend aan.
'Is dit alles?'
'Uhm, ja.'
'Dat is wel heel weinig hè?'
'Ja, ik kan wel een hele pagina volschrijven, maar dan komt er alleen maar onzin uit.'
'Nou, dat bepaal ik wel. Maar dit is geen reflectie.'
Teleurgesteld zit ik nu mijn verslag te verbeteren. Ik heb van de 3 zinnen per vraag 30 zinnen per vraag gemaakt, maar in mijn verslag staat nog steeds hetzelfde als ervoor. Qua inhoud is er niks veranderd. Ik heb geen moeite om die 30 extra zinnen te bedenken. Ze vloeien uit mijn vingers zonder dat ik erover na hoef te denken. En toch wordt mijn verslag er totaal niet beter van. Vager en langer.
Maar goed, de leraar wilde onzin, dan krijgt de leraar onzin. En herhalingen.
En ik vraag me al jaren 1 ding af. Als ik alle informatie die ik kwijt wil beknopt en duidelijk in een zin kan zetten, waarom moet ik er dan een hele pagina over volschrijven? Is een kort en duidelijk verslag niet handiger dan meerdere lange, vage pagina's met een brei van woorden? Ik vind dat zelf altijd handiger, maar de leraren denken daar altijd anders over.
Dus, mijn conclusie is, mensen houden van onzin. Ik hou ook van onzin, anders zou ik nooit mijn blogs kunnen schrijven. Want eigenlijk zijn al mijn blog ook 1 en al onzin. Ik geniet van die onzin, ik verlies mezelf in die onzin en ik blijk goed te zijn in mijn onzin.
Zo en nu is deze pagina ook weer gevuld met onzin + een foto die niks met deze blog te maken heeft. Heerlijk.


You Might Also Like

1 reacties

  1. Hoi Britt,

    Ik ken het gevoel. Verslagen van minimaal 1500 woorden waren een ramp voor mij. Ik hoopte altijd, dat ik een hele grote duim kreeg om iets uit te zuigen. Lekker kort en bondig zijn. Is voor de docent toch ook beter, anders duurt het nakijken zo lang.

    BeantwoordenVerwijderen