De weg naar een gezonder lijf: Stap 1 - Bikram Yoga.

augustus 06, 2014

Het komende half jaar ga ik keihard aan mijn lichaam werken. En nee, dan bedoel ik niet mijn levensstijl. Ik bedoel echt mijn lijf, mijn lichaam, mijn fysiek. Dit ga ik doen om mijn hertentamen met kerst te halen, maar ook heel erg voor mezelf. Ik wil mezelf veranderen, ik wil mijn houding veranderen. En er zijn meerdere dingen die ik ga doen om te bereiken wat ik wil bereiken. En die dingen wil ik graag met jullie delen.
Naast dat ik al een maand onderzoek aan het doen ben en op MusicalCamp een paar extra spellessen gevolgd, heb ik vandaag echt de eerste stap genomen: Een les Bikram Yoga.

Ik dacht altijd dat ik te nuchter was voor yoga. Ik dacht dat yoga een soort zweverig gedoe was, waar je dingen moet voelen die er niet zijn. Ik kan dat niet en ik houd er ook totaal niet van. Daarom dacht ik altijd dat yoga niks voor mij was. Waarom ik dan Bikram Yoga ga proberen, snap ik ook nog niet helemaal. Maar ik deed het toch.
Al bij binnenkomst verbaas ik me over mijn "klasgenoten". Naast de zweverige, al iets oudere dames die ik verwacht zijn er ook meiden van mijn leeftijd met een hipster-achtige uitstraling en oudere, laten we zeggen iets gezettere mannen in tijgerprint-sportboxers. Allemaal hier voor dezelfde yoga les.
De zaal is warm, 40 graden, maar niet verstikkend zoals ik gedacht had. Het is alsof je op een heel warm, wit strand, in de brandende zon staat. En dat geeft een soort tropisch, goed gevoel.
Na wat ademhalingsoefeningen, beginnen we met het echte werk. De poses die je op foto's ziet, die er voor mij altijd niet al te ingewikkeld uit zien, doen echt overal pijn. Mijn knieën, die normaal altijd overstrekt in het slot staan, trillen van de grote inspanning die ik ze laat leveren. Mijn rug, die ik normaal hol trek, wordt nu gedwongen om recht te zijn. Ik moet mijn borst constant naar voren duwen, iets wat ik normaal maar een minuut of zeven vol houd. En naast dat ik zo dus al anderhalf uur mijn lichaam mega erg aan het trainen ben door alleen te staan, moet ik ook mezelf ook nog in meerdere ongemakkelijke posities wringen. Ik wist niet dat ik zo stijf was geworden in de afgelopen weet ik veel hoe lang. Maar het werkte hoe dan ook niet erg mee.
En naast dat ik mezelf dubbel probeer te vouwen terwijl alle spieren in mijn lichaam trillen, zweet ik mezelf doorweekt. Echt, ik heb nog nooit zo veel gezweet in mijn leven. En voor de mensen die het willen weten: zweet in je ogen prikt en zweet in je oren kietelt.
Het fijne aan de Bikram Yoga studio waar ik heen ga is wel dat er echt rekening gehouden wordt met de nieuwe mensen. Je mag gaan zitten of liggen zo vaak en zo lang je wilt. Dus als je het echt even niet meer ziet zitten, mag je altijd even rust nemen. En dat is best lastig, want naast me staat een meisje dat echt leniger is dan een slangenmens en zelf de oude mannen met tijgerprintboxer krijgen hun benen hoger dan ik. Maar toch, af en toe een oefening over slaan zorgt er wel voor dat ik de hele les vol houd. En uiteindelijk heb ik toch bijna alle oefeningen meegedaan.
En hoe erg ik soms tijdens de les ook denk dat ik dood ga, uiteindelijk heb ik het overleefd en voelde ik me best wel goed. En ik had, voor ik de zaal uit was, alweer zin in de volgende les. Hoe zwaar en moeilijk ik het ook vond.
Met mijn hoofd nog in de tropische sferen van de warme zaal, stap ik de stromende, herfstachtige regen in. Wat, naast dat het heel slecht is voor mijn net opgerekte spieren, ook heel koud is. Ik kan mijn benen, na deze intense inspanning, niet meer dwingen om snel te fietsen. Vermoeid en bevroren kom ik thuis aan.
Nu lig ik, als een soort lappen pop, op de bank. Ik heb heel lang en warm gedoucht en ongeveer 3 liter water gedronken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet helemaal fantastisch voel. Ik heb denk ik te weinig gedronken voor de les en voel me nu een beetje lamlendig.
Toch kijk ik uit naar de les van morgen. Ik ga er zelfs om 8 uur voor op staan. Want naast dat ik dit ongelofelijk zwaar vind, weet ik ook dat het heel goed voor me is. En dat dit me echt gaat helpen om de spierkracht in mijn lichaam op te bouwen en een betere houding te creëren. En dat geeft me heel veel hoop voor het komende half jaar. En dat zorgt er ook voor dat ik zin heb ik de volgende les en ik zin heb om aan mezelf te werken.
En mijn mening over yoga is voor altijd veranderd. Yoga is totaal geen zweverig gedoe en ook alles behalve makkelijk.


You Might Also Like

2 reacties