Mijn persoonlijke alleen voor mij iTunes afspeellijst: Rust.

augustus 19, 2014

Toen ik vandaag door de regen van werk naar huis fietste, werd alles om me heen toch iets beter door de muziek die op de achtergrond speelde. Iedereen luistert naar muziek en het kan de hele sfeer en je hele humeur in één keer veranderen. Ik ken niemand die niet van muziek houdt.
Op dit moment is Spotify natuurlijk helemaal hot en ik weet dat ik de enige ben die dat nog niet gebruikt. Ik ben gewoon nogal iTunes fan. Ik luister liever naar mijn eigen persoonlijke alleen voor mij afspeellijsten. Maar toen ik vandaag, toen ik door de regen fietste, bedacht ik me ineens: dit wil ik delen.
Ik heb nogal een aparte muzieksmaak. Van mijn 373 albums zijn 60 albums musical nummers en 89 albums Glee muziek (you can judge me). En mijn lievelingsafspeellijst heet: Rust. Ik had het ook lekkere of mooie muziek kunnen noemen, maar het heet Rust. En in Rust staan de nummers die ik ook echt daadwerkelijk luister als ik bijvoorbeeld onderweg ben. Ik luister bijna alleen muziek als ik onderweg ben, of als ik een keer niet voor de tv Bloglovin aan het checken ben. Of een blog aan het schrijven ben, zoals nu.
En ook in Rust staat vast een heleboel muziek die als gek beschouwd kan worden, maar ik wil het toch met jullie delen.
Dus bij deze: een deel van mijn fantastische iTunes afspeellijst Rust:

1. Dotan.
Ja, je wordt er bijna mee doodgegooid. Iedere dag is Home wel meerdere keren op de radio. Maar ik houd ervan. De sound is echt heerlijk. Een beetje anders en toch helemaal passend in wat ik fijn vind om naar te luisteren. En op het album '7 Layers' staat, naast een heleboel andere hele fantastische nummers zoals 'Let the River in', ook Home II. Dat is Home, maar dan anders. En die vind ik stiekem nog mooier. En Dotan is met 7 Layers dus een fijne toevoeging aan Rust.2. Tom Odell.
Het is toch lekker om naar te kijken als zijn albumhoes van 'Long Way Down' op mijn iPhone verschijnt. Wat een cutie! En nog leuker, onder die looks verschuilen zich muzikale talenten. Hij speelt zelf piano en hij heeft een heerlijke stem met een rauw randje. Zijn nummers zijn misschien voor sommigen wat zoet, maar ik kan niet genoeg krijgen van zijn liefdesliedjes.3. Begin Again.
Bij een gezinsdagje gingen we om 11 uur 's ochtends naar de film. Het was heerlijk om de hele bioscoopzaal voor onszelf te hebben, maar deze film verdient meer. Begin Again was echt een van de leukste films die ik ooit gezien heb. En de soundtrack is fantastisch. De film gaat over een producent die een liedjesschrijver ontmoet in New York. Die twee gaan samen een album opnemen in de buitenlucht, met alle geluiden die daarbij horen. Ze nemen op op een metro-station, op een dak, midden in Queens. Uiteindelijk verkopen ze het album online voor maar 1 euro. Het was jammer dat de echte soundtrack iets meer kostte dan 1 euro, maar gelukkig was mijn moeder net zo enthousiast als ik. Zij had hem al gekocht voor we ook maar echt thuis waren.
En ook al gaat deze film vooral over Keira Knightley als Singer-Songwriter, ik vind een nummer van haar tegenspeler Adam Levine toch echt net een stukje beter. Op de Deluxe-version van het album staan meerdere versies van de nummers en deze versie kan ik blijven draaien zonder dat het verveelt.4. The Script.
Dit is niet echt een muziek tip. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel wat nummers van The Script kent en luistert. 'The Man who can't be Moved' is erg bekend. En zo zijn er nog veel meer nummers van The Script die geweldig zijn en die een plek verdienen in Rust. Maar er is 1 nummer, vrij onbekend en mooier dan alle andere nummers van The Script bij elkaar. En dat is mijn favoriete favoriet.
Geniet van: I'm Yours.5. Daniel Samkalden.
Het zijn maar twee nummers die ik online van hem heb kunnen vinden. Hij heeft voor zover ik weet geen album van zijn shows. Alleen een paar losse nummers op Youtube.
Zijn nummers zijn echt kleinkunst en zullen dus niet de smaak van iedereen zijn. Maar deze man bewijst dat je niet goed hoeft te zingen om mooie muziek te maken. Hij is een echte woordkunstenaar. En hij kiest prachtige akkoorden onder zijn bijzondere tekst. Ik raak elke keer betoverd als zijn nummers voorbij komen. En dat is niet veel, aangezien het er dus maar twee zijn. Maar ze zijn zeker zeker zeker het delen waard.6. Jurk.
Om even binnen Nederlandstalig repertoire te blijven: Jurk. Jeroen van Koningsbrugge kennen mensen vaak van 'Ik Houd van Holland'. Weinigen weten dat hij ook een duo is met Dennis van de Ven. Zij waren Nieuw Dier en Draadstaal. Nu zijn ze Jurk. Niet alleen een komisch duo die 'loopt te kopen'. Ook schrijvers van prachtige, gevoelige liedjes met een verhaal. Ik wil jullie alles laten horen, want ik houd van 'Slaap Lekker Lief' van het album ' Glitterjurk' en van 'Ik Raak je Kwijt' van het album 'Avondjurk'. Maar ik ga toch voor de bekendste en toch ook het beste nummer. Er zijn twee clips van gemaakt, één hele indrukwekkende en één luchtige. Ik zal voor jullie clip 2 (wat Versie 1 heet) plaatsen, om deze blog toch leuk te houden. Maar Versie 2 is ook zeker de moeite waard om te kijken.7. Racoon.
Racoon heeft prachtige, Engelstalige nummers geschreven. Nummers waar ik regelmatig naar luister. Maar dat ene Nederlandse nummer. Die uitzondering die speciaal als soundtrack voor Alles is Familie is opgenomen, dat is toch echt een nummer dat mij raakt. Iedereen kent het denk ik wel, de helft kotst het al uit. Maar ik blijf dit een stukje kunst vinden. En ik luister er heel graag naar.8. Songs for a new World.
Dit is echt musical musical. Daar ben ik me van bewust. Toch is musical een genre waar ik van houd en waar ik graag naar luister. Dit nummer hoorde ik voor het eerst live. Dan is het natuurlijk mooier. Maar ook de opname is echt prachtig. Ik weet dat veel mensen hier niet van zullen houden, maar ik hoop toch dat veel mensen de muzikaliteit van Jason Robert Brown kunnen waarderen, want het is echt heel bijzonder.9. Robert Pattinson.
Ja, hij kan ook zingen. En ik houd niet van zijn muziek omdat hij mijn toekomstige echtgenoot is. Ik houd van zijn muziek, omdat hij muziek maakt vanuit zijn hart. Hij doet iets wat ik heel moeilijk vind: puur zijn. Het is alleen hem, zijn gevoel en zijn muzikaliteit. En sommige mensen vinden het vreselijk dat hij doet wat zijn stem hem geeft. Ik vind het iets speciaals hebben. Want dit is echt de puurste en eerlijkste vorm van muziek.
(Oh, en na duizenden keren luisteren ben ik er nog steeds niet achter wat hij nou precies zegt aan het begin. Iemand die me uit de brand kan helpen?)10. Flight.
Dit nummer is volgens mij al in meerdere blogs voorbij gekomen. Ik heb ook zelf al meerdere keren het voorrecht gehad om dit te mogen zingen. En het is mijn ringtone. En het is gewoon het beste nummer ooit gemaakt. Ik kan niet beschrijven hoe mooi ik dit vind en hoe erg dit mij raakt. Maar daarom mag deze, hoe vaak ik hem ook al genoemd heb, niet in deze lijst ontbreken.Dit is natuurlijk nog lang niet alles uit Rust. Maar dit zijn wel de nummers waarvan ik dacht: deze wil ik nu delen. Rust wordt eens in de zoveel tijd weer opgeschoond en bijgevuld en wie weet komt er dan weer een nieuwe lijst om te delen.
Voor nu hoop ik dat ik jullie een heleboel muzikale inspiratie heb gegeven. En ik hoor ook graag van jullie wat jullie favoriete reis-muziek is. Laat me weten in de reacties waar jullie het liefst naar luisteren, zodat ook ik weer nieuwe favorieten kan ontdekken.
Want iedereen houdt van muziek, laten we die liefde delen.

You Might Also Like

2 reacties

  1. loved it! stiekeme, maar eigenlijk onwijs trotse fan van Robbert Pattinson de zanger!. just ugh.. zo getalenteerd deze man..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I know right. Gelukkig ga ik later met hem trouwen, dan kan ie liedjes voor mij schrijven op zijn vleugel voor het raam in ons appartement in New York. (Nee dit is niet al allemaal gebeurd tot in detail in mijn hoofd, echt niet).

      Verwijderen