Ik wil zijn zoals zij.

september 28, 2014

Ik weet niet hoe het komt, maar het lijkt of wij vrouwen altijd een voorbeeld moeten hebben. Iemand waar we tegenop kijken, iemand die we bewonderen. Iemand die ons kan inspireren om een beter mens te worden.

Dat begon al bij Jeanne d'Arce en Aletta Jacobs. Wij vrouwen hebben gevochten voor onze rechten en zo is er steeds weer een grote vrouw die het voorbeeld moet zijn van feminisme. Dat was Madonna, met haar punt-tieten. En tegenwoordig is het moeilijk te kiezen of het nou Lady Gaga of Katy Perry is. Persoonlijk zie ik Beyonce en haar 'Who run the World' (GIRLS) nu als het voorbeeld van feminisme. Beyonce is fierce, onafhankelijk (hopen we), maar misschien toch iets te sexy om nou mijn grote voorbeeld te zijn. Toch zag ik haar als ultieme feminist, tot vorige week.
Want vorige week zag ik dit, iets wat volgens mij alle mensen ter wereld al gezien hebben.Naast dat Emma ontzettend zenuwachtig lijkt en het net is alsof ze meerdere keren vol schiet, is dit een van de beste speeches die ik ooit gehoord heb. En ik ben het met alles eens. Ik wil ook strijden voor vrijheid. Ik wil niet een vrouw als voorbeeld hebben die zichzelf in strakke pakjes hijst en sexistische bewegingen maakt om maar te laten zien dat ze vrouw is. Ik ben niet sexy en ik wil mensen als voorbeeld die dat ook niet hoeven te zijn.
En daarom heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt van mensen waar ik tegenop kijk.

1. Emma Watson.
'The less you reveal, the more people can wonder.' - Emma Watson.
Naast deze speech is Emma Watson een voorbeeld voor mij. Hoe zij omgaat met haar beroemdheid verdient alle lof, want dat zie je niet vaak. Ik heb nog nooit een slecht verhaal over haar gehoord, nog nooit. En dat terwijl ze op haar negende ineens wereldberoemd is geworden. Daarnaast heeft ze altijd hard gewerkt voor wat ze wilde bereiken. Zij is een van de beroemdste mensen ter wereld en niks van die beroemdheid is haar naar het hoofd gestegen. Dat vind ik inspiratie. En wees eerlijk, als Emma Watson kan afstuderen van Brown University terwijl ze vijf grote Hollywood-films gemaakt heeft, kan jij morgen je maandag overleven.


2. Jennifer Lawrence.
'I'm the fastest pee-er ever, I'm famous for it.' - Jennifer Lawrence.
Jennifer zegt misschien niet altijd de juiste dingen (eigenlijk nooit). Ze zet zichzelf altijd voor schud in publiekelijke situaties. Ze is niet alleen op de trap van de Oscars gevallen, maar daarvoor ook al op de rode loper en toen trok ze haar beste vriendin mee. Ze had schokerende naaktfoto's die gewoon echt ronduit smerig waren. Maar god oh god oh god wat houden we van haar. En van haar vreemde quotes en van al haar GIF's. Zij is niet de charmantste, maar daardoor wel de echtste 'ster' die ik ken. En zij laat zien dat je niet hoeft te veranderen om een voorbeeld te zijn. En dat het niet erg is om awkward te zijn. En dat vind ik het beste voorbeeld dat er is.


3. Kristen Stewart.
'Sincerity seems to be a problem today. But I prefer to be hated then to be false and fool people.' - Kirsten Stewart.
Voor de meesten is Kristen vast geen goed voorbeeld. Ze scheld, ze rookt, ze is onaardig tegen de paparazzi en tegen fans, ze is vreemdgegaan (ja, dat doet mij ook nog steeds een beetje pijn). En toch, na al die jaren, houd ik nog steeds van haar. Ze is niet het perfecte voorbeeld van een vrouw die goed is voor haar medemens. Maar ze is wel goed voor zichzelf. Ze is een fantastische actrice en ze doet wat zij wil doen. En al krijgt ze daar haat voor terug, ze blijft het doen. En dat vind ik een goed voorbeeld. Je hoeft het niet voor anderen te doen, als je het maar voor jezelf doet. Van jezelf houden is alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. En je moet jezelf zeker niet gaan veranderen omdat anderen het niet met je eens zijn.

4. Zoë Sugg.
'The purpose of this video is to let you guys know that you're not the only person who feels this way' - Zoë Sugg.
Voor de mensen die niet weten wie dit is: Zoë posts als Zoella elke week Youtube-filmpjes over van alles en nog wat. Ze heeft intussen 6 miljoen volgers. En dat is bizar veel.
En iedere ochtend sta ik op met een vlog (video-blog) van Zoella op de achtergrond. Ik snap niet wat haar leven zo ontzettend bijzonder maakt, behalve dat ze kan leven van het maken van filmpjes. Toch is het interessant. En wat ik het meest inspirerende vind, is dat niemand zo lief tegen haar fans is als zij (en de andere youtubers). Er stonden laatst 7000 mensen rond haar auto tegen de ramen aan te bonken en te schreeuwen en zij was alleen maar aan het huilen omdat ze het zo lief vond. Ik zou dat privacy-schending vinden. Waarom vond ze het zo lief? Zij heeft alles te danken aan haar fans en haar kijkers. Zonder die 6 miljoen mensen, had zij dit leven nooit geleefd. Dus is ze dankbaar voor alle lieve reacties en heel erg van slag als haar kijkers ontevreden zijn. En dat vind ik iets heel moois. Dus van Zoë heb ik dankbaarheid geleerd.

5. Celinde Schoenmaker.

Hardop droom ik over een toekomst in New York. En hoe erg een kant van mij ook verlangt dat het waar is, een ander deel van mij is ervan overtuigd dat mijn dromen te wild zijn. Dat het heel zwaar gaat worden en dat ik waarschijnlijk later of in het onderwijs, of achter de schermen beland. Want hoeveel verhalen van mensen hoor je nou dat het echt lukt? Nou, dat is bijvoorbeeld Celinde Schoenmaker. Na een grote domper van haar eerste musical die afgelast was, speelt ze nu al voor de tweede keer Fantine in Les Miserables op West End. Dat is een van DE rollen die iedereen ooit gespeeld wil hebben. Zij doet wat iedere muziektheaterstudent droomt. En natuurlijk doen alle eerder genoemde vrouwen ook dingen die ik dolgraag zou willen doen. Op de een of andere manier lijken die vrouwen zo ver weg dat het niet echt is. Dat kan alleen als je in Hollywood woont. Celinde daarentegen is een gewone Hollandse meid die in Tilburg gestudeerd heeft. Ik heb haar gezien op 10 meter afstand en ze is Nederlands. Daardoor komt het zoveel dichter bij. Iedereen droomt het en zij heeft het gewoon gedaan. En, god, haar stem. Die wil ik gewoon hebben. ZO MOOI.

En zo heb ik mijn ultieme vrouw ontwikkeld:
Ik wil hardwerkend zijn en altijd streven naar het beste zoals Emma.
Ik wil trots zijn op het feit dat ik ongemakkelijk en onhandig ben en niet sexy zoals Jennifer.
Ik wil niet hoeven veranderen voor anderen, houden van mezelf en stoer zijn zoals Kristen.
Ik wil intens dankbaar zijn tegenover de mensen die me steunen zoals Zoë.
En ik wil het gewoon doen zoals Celinde.

Deze dingen geven mij iedere dag inspiratie om een beter mens te zijn. En daardoor een vrijer mens, zoals Emma beschrijft in haar speech. Als iedereen er naar streeft om een beter mens te zijn, zal er meer gelijkheid zijn in de wereld.
En, aangezien ik daar toch niet zo heel veel om geef, ik denk dat ik gelukkiger ben als ik het beste mens in mezelf naar boven haal. Want ik heb inspiratie genoeg.

You Might Also Like

0 reacties