Make-up-loze donderdag.

september 19, 2014

Vandaag was make-up-loze donderdag. Een dag waar alle vrouwen 24 uur make-up-loos door het leven gaan om zo aandacht te vragen voor de brandwondenstichting en om te bewijzen dat schoonheid niet van buiten zit. Een mooie actie waar ik natuurlijk vol enthousiasme aan mee doe.
Niet dat dat voor mij moeilijk is. Ik ga zo vaak zonder make-up over straat. Ik ben soms gewoon te lui om 's ochtends helemaal moeite te doen. En waarom zou ik mijn tijd verspillen met opmaken, terwijl ik een uur later totaal bezweet in de dansles sta en er na die les niks meer van de moeite over is.
Dus ook vandaag won ik tijd door niet heel langzaam en secuur mijn eyeliner aan te brengen. Maar niet alleen voor de brandwondenstichting. Natuurlijk vind ik dit een doel die aandacht verdient en vind ik het idee achter deze dag prachtig. Ik vind het mooi om te laten zien dat je niet alles kunt bedekken met make-up. Maar dat doet me eerder denken aan iets anders. En dat is een grotere reden dat ik vandaag met mijn baby-face naar school ging.

This is why girls wear make-up.

Steeds vaker komt deze foto langs op Facebook of Twitter. En hoe meer ik de foto zie, hoe bozer ik ervan wordt. Dit is hopelijk niet waarom vrouwen make-up dragen. Want als je je zo vol plamuurt als het meisje op de foto, krijg je inderdaad zo'n slechte huid. Als je je huid verzorgt en zorgt dat het overdag kan ademen (en het dus niet bedekt in een laag foundation), zal je huid gezonder zijn en heb je minder make-up nodig.
En ik snap het wel. Ik heb ook in die periode gezeten. Op de middelbare school zat mijn voorhoofd zo vol met puisten dat ik maar een pony liet knippen. En ik heb periodes gehad dat ik iedere dag: foundation, concealer, poeder, bronzer, blush, oogschaduw, eyeliner, mascara, wenkbrauwpoeder en lippenstift op mijn gezicht smeerde en echt niet de deur uit ging zonder. En de laatste tijd vraag ik me af, waardoor is dat?
Waarom is het zo dat meiden zich nu iedere dag zo uitsloven? Make-uppen, haar stijlen of krullen, de perfecte outfit aan. Natuurlijk is het leuk om daar mee bezig te zijn. Maar ik wil niet, iedere keer als ik een boodschap ga doen, eerst een uur moeten voorbereiden. Waarom zijn er meiden die denken dat ze zich niet in het openbaar kunnen vertonen zonder? Waarom voelen vrouwen zich zo lelijk en zo naakt als ze onopgemaakt zijn? Sinds wanneer is uiterlijke verzorging zo'n groot deel van ons leven geworden.
Ik heb die momenten gehad dat ik niet make-up-loos de straat over ging. Al was het alleen maar een beetje mascara, er moest iets op mijn gezicht zitten. Wat ben ik nu blij dat ik genoeg zelfvertrouwen heb om die paar oneffenheden en mijn chinezen-ogen te accepteren. Wat ik ben ik blij dat ik nog naar mezelf kan kijken, ook al heb ik geen make-up op. Wat ben ik blij dat ik eigenlijk weinig verschil merk tussen wel en geen make-up op hebben.
Dus, jonge meiden die denken dat ze niks waard zijn zonder die troep zeg ik: je hebt het allemaal niet nodig. Natuurlijk is het leuk om je mooi te maken als je je daar goed bij voelt. Maar als je een keer echt geen zin hebt, doe het dan lekker een keertje niet. En dan geniet je lekker een dagje van zonder risico in je ogen kunnen wrijven en niet te hoeven checken of je mascara uitgelopen is doordat je moest huilen van het lachen. Want om eerlijk te zijn, jongens merken het verschil vaak amper.
En ook zonder al die lagen camouflage mag je er zijn. En kun je jezelf zijn. Je hebt al die troep niet nodig om een leuk mens te zijn.
En daarom post ik hier met trots: mijn no make-up selfie. Dit ben ik. Ik ben niet perfect, maar ik mag er zijn.

#nomakeup #nofilter

You Might Also Like

2 reacties

 1. Hier iemand die vaker tussen de jongens dan dames zit, ik hoor mannen altijd zo lelijk praten over vrouwen.. begrijp wel waarom vrouwen hun gezicht vol smeren met make-up. Ook ik vind dit zonde maar veel mannen vinden wat in de tijdschriften staat realistisch en mooi... Zo ook veel make-up en neppen borusten ect. De druk ligt hoog. Helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh in mijn vrienden vragen me altijd als ik me aan het opmaken ben: waarom doe je zoveel moeite? Dat verschilt dus ook weer per omgeving. Ik vond vroeger op de middelbare school de meiden zonder heel veel make-up ook mooier. Maar jammer dat er dus ook plekker zijn waar de druk zo hoog ligt.
   Bedankt voor de reactie. Liefs!

   Verwijderen