Dit jaar is Sinterklaas geen kinderfeest, het is een mini burgeroorlog.

november 16, 2014

ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT UIT SPANJE WEER AAN. HIJ BRENGT ONS SINT NIKOLAAS, IK ZIE HEM AL STAAN. HOE HUPPELT ZIJN PAARDJE HET DEK OP EN NEER? HOE WAAIEN DE WIMPELS AL HEEN EN AL WEER?
(Mmmm, nu ik het opschrijf vind ik de tekst toch gek.)

Sinterklaas is er weer!!! Yes, we mogen nu legaal kruidnoten eten (want dat hebben we natuurlijk nog niet gedaan.... Echt niet...) En voor mij is de dag dat Sinterklaas in het land komt ook weer de tijd dat de feestdagen echt gaan beginnen. En ik doe altijd alsof ik niks met kerst enzo heb, stiekem vind ik het super gezellig. Ik weet nog niet hoe ik alle cadeautjes ga betalen na nog steeds een schuld uit New York en gewoon niet gewerkt te hebben vorige maand, maar we gaan het toch gewoon doen.
En terwijl ik foto's van de stoomboot voorbij zie komen, heb ik al zin om een overdreven roze nep-kerstboom te kopen en hem vol te hangen met Disneyfiguren terwijl ik meezing met Frozen.
Maar terwijl ik nog steeds net zo enthousiast ben over onze oude lieve vriend die weer in het land is, zit er een nare ondertoon aan dit Sinterklaasfeest. Want overal zie ik Facebook-posts over hoe afschuwelijk de Witte Pieten zijn. Of over de Pieten met verschillende kleuren lippen. Of over dat er ook politiemannen meelopen, verkleed als Piet. En hoewel normaal de vraag van het jaar normaal was: wat zou het probleem van het Sinterklaasjournaal dit jaar zijn? Is de grote vraag dit jaar: Welke kleur hebben onze Pieten?
Ik zal eerlijk zijn. Het maakt mij geen reet uit of de pieten zwart of bruin of wit of pimpelpaars zijn. Waarom zouden we ons daar druk over maken? De wereld stort in, iedereen sterft aan Ebola, er is oorlog waar kinderen in moeten vechten, er worden vliegtuigen neergeschoten en wij maken ons druk over welke kleur de Zwarte Pieten nu zijn?
Dit is een kinderfeest. En dat is niet een geldige reden om te zeggen dat de pieten zwart moeten blijven. Als je tegen de kinderen zegt dat de pieten gepoetst hebben met de verkeerde tandpasta en daardoor van kleur zijn veranderd, geloven ze het en vinden ze het nog net zo leuk als ervoor. Geen kind die zich daar zorgen over maakt, als ze maar hun schoen mogen zetten, pepernoten mogen eten en cadeautjes krijgen. Kinderen zijn niet racistisch, maar ook hen maakt het niks uit welke kleur de Pieten hebben. Dus waarom doen wij moeilijk?
Wij doen moeilijk omdat dit niet alleen een kinderfeest is. Het is een feest waar wij allemaal zijn opgegroeid. Omdat dit een traditie is in ons land. En als wij ruimte maken in ons land voor andere culturen, is het dan eerlijk dat wij, voor die andere culturen, onze cultuur aan moeten passen?
Maar Britt, vind je dit dan geen racisme? Ja, dat weet ik gewoon niet zo goed. Ik weet niet hoe het voelt om gediscrimineerd te worden of het gevoel te hebben dat je door een heel volk belachelijk wordt gemaakt. Ik weet niet hoe gevoelig de hele slavernij kan liggen. Ik weet niet hoe mensen zich voelen. Wat ik wel weet is, dat andere 'bruine' mensen die niks met de hele Zwarte Pieten-discussie te maken hebben, zich op dit moment heel bekeken voelen. Want stel, er loopt een Zwarte Piet langs, hoe voelt dat bruine meisje zich dan? Mijn beste vriendin werd overgeslagen terwijl Zwarte Pieten langs gingen bij alle winkels, omdat zij toevallig met een andere donkere jongen aan het werk was. Is dit dan nu de bedoeling van het hele Sinterklaasfestijn? Oh, zij zijn donker dus ze vinden het vast niet goed dat wij Zwarte Pieten zijn...?
Dit jaar is Sinterklaas geen kinderfeest, het is een mini burgeroorlog. En als het hele onderwerp: rasisme nooit naar boven was gebracht, was er niks gebeurd.
Wat mijn vraag is, is er een oplossing? Als ze pieten zwart blijven, voelen mensen zich gediscrimineerd, als de pieten een andere kleur zijn, hebben anderen het gevoel dat hun cultuur niet serieus genomen wordt. Er is geen compromis.
Maar laten we het nou alsjeblieft weer een kinderfeest maken. Laten we allemaal gelukkig zijn, ons geen zorgen maken en doen waarvoor dit feest bedoeld is: tijd met elkaar door brengen. Want dan wordt het voor iedereen weer een stuk leuker. En dan kunnen we allemaal weer genieten van ons mooie Nederland. Zoals het hoort.
En als mensen nou vragen: 'Britt, wat vind jij nou van de hele Zwarte Pieter-discussie?' Nou, dit dus. En nu houden we er weer over op.
JOE.

Sinterklaar is ook gewoon lekker bruin.

You Might Also Like

2 reacties