Blogmas #6: On mute.

december 06, 2014

6 december. Stemrust? Stemrust.
Dat is bij ons van Muziektheater een veel voorkomend ding. Meerdere keren per jaar zijn er een paar mensen die te veel hebben gedaan met hun stem of ziek zijn voor een tentamen en die dan een paar dagen hun mond moeten houden. Het is voor ons niet gek meer en we zijn ook heel goed geworden in raden wat iemand uitbeeldt. Ook is de Google Translate app heel handig als vervanging en ook heel grappig. Ik ben ontzettend goed geworden in voor anderen praten, maar heb nog nooit zelf stemrust moeten nemen.
Stemrust is dus helemaal niet praten. Voor een dag of een paar dagen. Soms omdat er echt iets serieus mis is met je stembanden, als er bijvoorbeeld verdikkingen op zitten en je stem echt even tijd nodig heeft om te herstellen. Soms omdat je wil dat je stem sneller beter is door een virusje of vermoeidheid. Ik weet dat mensen zeggen dat stemrust een fabeltje is. Het is ook niet altijd goed om altijd stil te zijn, op een goede manier praten helpt ook. Maar als je wil dat je stem snel geneest, is rust toch het beste.
Vandaag heb ik mezelf een dag stemrust opgelegd. Dat betekent dus geen werk voor mij vandaag. En hoewel ik gewend ben om geen of weinig vragen te stellen aan mensen met stemrust, kon mijn familie er nog niet zo aan wennen en probeerden ze hele gesprekken te voeren tijdens het eten. God wat is het dan lastig om niet te antwoordden. En eerlijk gezegd heb ik ook de hele tijd vragen die ik niet uit kan beelden.
Maar ook al lag ik de rest van de dag alleen in bed. Niet praten is moeilijk. Ik praat altijd tegen mezelf en dat merkte ik pas toen het niet meer kon. Wat is het stil als je geen gesprekken met jezelf of met voorwerpen kan hebben... Ik betrapte mezelf erop dat ik soms per ongeluk een woordje zei of ineens een liedje zat te neuriën als ik weer even vergeten was dat dat niet mocht. Oepsie. Ik ben niet echt goed in mijn mond houden.
Oh, en verder zijn de vitamine bruistabletten van de Etos niet lekker.
Hoe dan ook heb ik wel het gevoel dat het beter gaat. Morgenochtend ga ik mijn stemmetje eens goed opwarmen en dan proberen voorzichtig te zingen. I'll be fine. I hope.
En anders ben ik niet de enige die de klos is. Al weet ik nog niet of ik dat nog erger vind dan alleen ik of wel fijn omdat ik dan niet de enige ben.
Nog een dagje weekend en dan gaan we beginnen met de tentamens. Ik ben nerveus, maar aangezien ik niks kan doen maakt dat me ook wel rustig. We zien wel hoe het straks gaat. Ik heb er zin in.
En voor nu, welterusten maar weer lieve lezers en lezeressen. Bedankt dat jullie nog steeds trouw deze dagelijkse onzin lezen ;).


You Might Also Like

2 reacties

 1. Haha, ik ga soms stuk om je dagelijkse onzin hoor! Een dagje stemrust klinkt eerlijk gezegd heerlijk, even niet praten! Succes morgenochtend met het opwarmen van je stem én het zingen! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hele dag niet praten is te lang voor mij haha. Bedankt!
   Liefs.

   Verwijderen