Keep going.

januari 28, 2015

Uitgeput kruip ik om tien uur mijn bed in. Mijn huiswerk is niet af. Ik kan nu nog kiezen om alles een beetje half te doen, of gewoon helemaal niet meer en lekker te gaan slapen. Ik bereid al mijn vakken maar half voor, doe misschien als ik geluk heb nog 1 keer in de week zangoefeningen, ik slaap zo ongeveer negen uur per nacht, tijd voor meer is er niet, en nog steeds ben ik uitgeput.
Half nog slapend kom ik dan de volgende dag op school aan. Ik heb te lang gesnoozed en had geen zin om iets leuks aan te trekken of make-up op te doen. Ik kom op het laatste moment binnen rennen en ik was toch al niet zo goed in op tijd komen. De rest van de dag ben ik nog steeds moe, loop ik constant te gapen en ben ik duizelig, benauwd en misselijk.
Ja, ik weet het. Ik zeur heel vaak over dat ik het zo druk heb. Ik heb het ook altijd heel druk. En dat is ook heel zwaar, om het heel druk te hebben. En steeds als ik denk dat ik het druk heb, wordt het alleen maar drukker. En dan kan ik weer zeuren over dat ik het zo druk heb.
Op dit moment zit ik in de drukste periode van mijn hele school carriere. Iedereen op school weet het en zegt het en probeert er rekening mee te houden, en toch wordt het alleen maar drukker. Mijn rooster alleen al maakt me dood: elke van van negen uur 's ochtends tot minstens half zeven 's avonds. Met steeds maar net een half uurtje pauze tussendoor, als je geluk hebt. In een half uurtje pauze, kun je niet studeren, dat moet je dus na je lessen die je tot zeven uur had, nog doen. Plus boodschappen doen, koken, afwassen, schoonmaken. Verder wordt er van je verwacht dat je wel nog extra sport, want alleen je danslessen zijn echt niet genoeg, dat je tot in de puntjes voorbereid bent, elke dag je zangoefeningen doet, je fysio-oefeningen doet, je sociale leven bij houdt en genoeg slaapt per dag. Hoe dan?!
En ik kan het niet aan. Het is pas de derde week van deze drukte, die we tot mei hebben, en ik ga dood. Ik voel me echt verrot, gewoon 24/7. Ik weet niet meer hoe ik moet functioneren. Ik weet dat ik symptomen van een burn-out heb. Mijn ouders waarschuwen me ervoor: 'Misschien moet je even rustig aan doen, stoppen met werken?' Maar ik heb geen tijd om rustig aan te doen en geen geld om te stoppen met werken. En daarbij, ik heb GEEN burn-out. Het kan niet, het mag niet. Ik, de harde werker, de doorzetter, degene die nooit ziek is, die altijd 100% geeft, ik kan niet de enige in de klas zijn die deze periode niet aan kan. Ik ben drukte gewend, ik leef altijd met drukte en stress en ik moet dit gewoon overleven. Ik kan het niet aan als ik de enige ben die bezwijkt onder deze druk.
Dus werk ik een extra avond en maak ik huiswerk tussen de visite op de verjaardag van mijn zusje. Totaal niet opgeladen, stort ik me in een nieuwe week. Het is weer maandag, we moeten weer. Tot mijn verbazing stap ik als eerste het danslokaal binnen. Ik ben nooit de eerste bij dans....
Ik was niet echt verbazingwekkend vroeg, iedereen was gewoon te laat of niet. Van de veertien mensen in de klas, stonden er acht in de dansles op maandag ochtend. De hele dag met acht mensen in de klas, want de rest was ziek. En ik ben een van die acht die er nog staat. Maandag ochtend, negen uur, ik ben er nog.
De rest van de week worden een paar mensen beter, maar worden anderen weer ziek. En ik sta nog steeds. En ik voel me zoveel beter. Ja, ik ben moe en ja, het is zwaar. Maar ik ben een van de vijf mensen die nog steeds iedere ochtend zijn bed uit komt deze week. En ineens maak ik me geen zorgen meer. Ik red het wel. Ik ben sterk en oh, wat ben ik daar blij mee.
En hoe jaloers ik stiekem ook ben op dat sommigen lekker in bed series liggen te kijken, ben ik niet zo heel jaloers op het kotsvirus dat rond lijkt te gaan in de klas. I'll survive, I'll just keep going.
En, zoals de vader van een klasgenoot zo mooi zei: Als je denkt dat je dood gaat, ben je pas op de helft.


PS. Je kan me nu ook volgen via Facebook

You Might Also Like

2 reacties

  1. Ohh Brittje wat heerlijk dit! Dit had ik even nodig tnx! We can do this! Bring it on ;) xx

    BeantwoordenVerwijderen