5 nadelen aan op jezelf wonen.

maart 29, 2015

Na een fantastische, maar enorm zware, vermoeiende week lig ik in mijn bed in Rotterdam. Dit bed ligt toch lekkerder dan die bij mijn ouders en ik zie geen reden om er ooit nog uit te komen. Uitslapen. Heerlijk. Dat doe ik echt te weinig deze dagen.
De klok is een uur vooruit gegaan en dus heb ik een uur minder slaap, maar daar heb ik geen last van. Ik blijf gewoon wel een uurtje langer liggen. Dit weer schreeuwt er ook om om in bed te blijven. Dus ik verroer me vandaag niet.
Twee uur later, na een aflevering Grey's Anatomy en een ontbijtje op bed van mijn allerliefste huisgenoot, sleep ik mezelf toch uit bed. Ja, helaas moet ik toch echt nog wat doen vandaag. Ik zou graag de hele dag blijven liggen, maar ik stink en mijn kamer stinkt en ligt vol met dikke lagen stof. Tijd om daar eindelijk iets aan te doen.
Nadat ik uren heb gedaan over het schoonmaken van zo veel mogelijk kamers in mijn huis en na bijna anderhalf jaar op mezelf wonen, vind ik dat ik recht heb op het schrijven van deze blog:

5 nadelen aan het wonen op jezelf:

1. Je moet zelf boodschappen doen:
Wat er niet alleen toe leidt dat je iedere avond moet beslissen wat je gaat eten, wat dus niet altijd heel leuk is aangezien mijn kookinspiratie niet verder gaat dan Spaghetti Bolognese of Buritto's, maar wat er dus ook voor zorgt dat je soms niks in huis hebt. Na een hele heftige week, met lange dagen, hebben mijn huisgenoot en ik allebei geen tijd gehad om boodschappen te doen. Twee dagen hebben we geleefd op de kantine (VEEL TE DUUR) en gisteren moest ik noodgedwongen mijn boodschappen halen bij de AH to go (ook veel te duur). En helaas is het brood nu alweer op....

2. Je moet zelf koken:
Ik kan niet koken. Ik haat koken. Ik snap niet hoe mensen koken leuk kunnen vinden. Als ik tot 7/8 uur les heb, word ik er echt niet meer gelukkig van dat ik nog boven een pan eten moet staan met HONGER. Ik kan niet wachten tot mijn eten helemaal klaar is, voor ik al een zak drop of een pak koekjes leeg gegeten heb. En dan is het eten waar ik uiteindelijk toch zo hard mijn best op gedaan heb vaak ook helemaal niet zo lekker als ik het in mijn hoofd had. Ik snap gewoon hoe je moet koken. Ik begrijp het gewoon niet.

3. Je moet zelf schoonmaken:
Ja, het spreekt allemaal natuurlijk heel erg voor zichzelf dat je moeder er niet meer is om je kamer schoon te maken. Dat op zich is niet zo erg. Ik vind het niet vervelend om schoon te maken. Filmpje op en lekker boenen, ik heb er geen problemen mee. Wat wel echt een probleem is, is de tijd. Als ik, na een schooldag tot acht uur, boodschappen heb gedaan, heb gekookt en mijn niet lekkere eten naar binnen heb gewerkt, heb ik echt geen zin meer om ook nog de afwas te doen en al helemaal niet om de stofhopen in mijn kamer weg te halen of de haren uit het doucheputje te vissen. Het is zo jammer dat de afwas en de stofwalmen dan alleen maar ophopen en niet uit zichzelf weg gaan.

4. Je moet zelf je financiën regelen:
Hoewel ik verheugd was dat mijn studiefinanciering omhoog ging, blijf ik het moeilijk vinden om goed met mijn geld om te gaan. Boodschappen zijn zoveel duurder dan ik altijd denk. En aan het begin van de maand inschatten hoeveel geld ik nodig heb om de hele maand door te komen kan in nog steeds niet. Dus aan het begin van de maand is het altijd: 'Ik ben rijk, spend all the money!', terwijl ik aan het eind van de maand bijna moet bedelen. Ik houd helaas nooit iets over. Het blijft moeilijk om geen gat in mijn hand te hebben en niet iedere dag koffie te halen.

5. Je moet zelfstandig zijn:
Natuurlijk is dit ook een voordeel aan op jezelf wonen: Je leert zelfstandig te zijn. Toch blijft dit ook nogal een puntje. Wat ben ik blij dat ik een huisgenoot heb die dagelijks de verhuurder kan bellen, omdat onze kachel al de hele winter kapot is en er een gat in het plafond van de wc zit door lekkage. Wat ben ik blij dat ik een klasgenoot heb die heel Rotterdam door fietst om onze WiFi verbinding te maken, omdat diezelfde fantastische huisgenoot nog minder technisch is dan ik en die een telefoon kabel in de router geduwd heeft. Soms ben ik zo blij dat ik anderen om me heen heb, want ik heb geen idee over welke belastingen we wel of niet moeten betalen....

En natuurlijk zijn er ook 100 voordelen. Gewoon alleen al het zelf beslissingen kunnen maken over wanneer je eet en bij wie, hoe laat je naar bed gaat en wanneer je de afwas doet, maakt al een heleboel goed. Dat ik bij mijn huis ook een geweldige huisgenoot kreeg, waarmee ik vandaag samen ons huisje weer helemaal schoon gemaakt heb, maakt het alleen maar beter. En een uur langer slapen en minder reizen is altijd nog het meest aantrekkelijk.
Het meeste aan op jezelf wonen is echt wel leuk. Maar god, ik houd ook zo van zeuren!

Wat zijn jullie voor en nadelen aan op jezelf wonen?


You Might Also Like

4 reacties

 1. Haha ik vind dat juist allemaal voordelen
  1) Ik kan kopen wat ik wil en wanneer ik het wil
  2) Ik kan zelf bepalen wat ik eet en gezond eten zonder tussenkomst van mn moeder die patat wil
  3) Ik maak gewoon lekker niet zo vaak schoon zoals elke student, alleen als het echt moet. In ieder geval geen moeder die bepaalt wanneer t moet.
  4) Ik kan kopen wat ik wil zonder dat mensen zeuren over spaargeld. Ze weten toch niet wat er op mn rekening staat.
  5) Zelfstandig was ik al :p

  Ik vind t juist moeilijk als al deze punten weer verdwijnen als ik een weekendje thuis ben. Dan voel ik me super beperkt! Maar ik snap dat t ook vervelend kan zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmm, dat niet afgeleid worden en gezond kunnen eten heb ik helaas niet. Ik heb juist niemand die ziet hoe ik een heel pak koekjes in mijn eentje naar binnen werk.

   Thanks voor je reactie!
   Liefs.

   Verwijderen
 2. Inderdaad wat nadelen maar ook veel voordelen hoor! ik vond het ook kut om zelf de was te doen hahaha

  BeantwoordenVerwijderen