Regenbogen en glitters en eenhoorns en confetti.

juli 11, 2015

Dat ik nogal verslaafd ben aan Youtube, is geen nieuws meer. Ik kijk het liefst iedere dag een vlog van Zoella en ik ben ook altijd op zoek naar nieuwe mensen om te volgen. Zo vond ik laatst het Youtube-kanaal van Carrie Hope Fletcher: musicalactrice, engelse, Eponine en goede vriendin van mijn intense girl-crush Celinde Schoenmaker. Carrie maakt vlogs, covers of praat tegen een camera met een kop thee in haar hand. And I love her, can't get enough.
Dus ben ik weer veel te fanatiek aan het volgen. En een paar dagen geleden zag ik deze video van haar:


Ik begrijp niet waarom dit soort video's opgenomen moeten worden. Ik begrijp haat-reacties niet. Ik snap überhaupt de emotie haat niet. Ik vind het een te moeilijke, zware en donkere emotie om daar aandacht aan te besteden. Tuurlijk, ik vind mensen soms iets minder leuk, ik kan het niet met iedereen vinden en dat hoeft ook helemaal niet. Maar haat is een hele heftige emotie. Haat brengt dingen naar boven waar ik niet eens over na wil denken. Mensen die haten, zullen onmenselijke dingen doen. Haat is echt iets heel groots.
Natuurlijk moet je soms met mensen dealen die je misschien iets minder aardig vindt. Dat gebeurt. Maar ik denk dat mensen het woord 'haat' veel te snel gebruiken. Want als je, samen met diegene die je niet zo mag, opgesloten zit in een lift, ben je echt niet in staat diegene op te eten om zelf te overleven. Je zal echt met diegene samenwerken om eruit te komen en je zal echt normaal met diegene kunnen praten en elkaar vast beter begrijpen. Het hoeft niet met iemand te klikken om normaal tegen mensen te doen. En als je je ergens aan irriteert of als je iets vervelend vindt van iemand, kun je dat gewoon normaal zeggen. Dan spreekt iedereen z'n problemen uit en maak je het leven een beetje makkelijker.
Ik snap, naast de emotie haat, ook de emotie woede eigenlijke niet. Ik heb wel eens gehoord dat het goed voor me zou zijn om gewoon eens even een keer heel erg boos te worden. Ik snap echt niet waarom dat goed voor me is. Ik maak gewoon niet graag ruzie. Ik schreeuw niet graag, want dat is slecht voor mijn stem ;). Ik kwetst niet graag andere mensen. Als ik iets vervelend vind, zeg ik dat liever op een normale manier tegen iemand. Ik kan ook zeggen wat er van mijn hart moet zonder dat met 100 decibel extra te doen. Dan kun je het op een rustige manier uitpraten en maak je het leven een stuk makkelijker. Het ruzie maken om het ruzie maken, dat is voor mij echt veel te ingewikkeld.
En 'haten' via het internet heb ik echt nooit nooit nooit begrepen. Ik snap niet hoe iemand zichzelf beter voelt door een ander naar beneden te halen. Nog beter: een ander die je niet kent. Als je een filmpje ziet die je niet leuk vindt, dan zet je het toch gewoon uit? Hoe haal je het in je hoofd dat je het recht hebt om daar dan iets heel erg naars onder te zetten. Ten eerste, hoe kan je niet bedenken dat je iemand daar heel erg pijn mee doet? Dat iemand misschien wel nachten wakker ligt en onzeker wordt en zich rot voelt door jou stomme opmerking? Ten tweede, hoe kan je je er zelf beter door voelen? Heb je echt het gevoel dat je meer macht hebt, omdat je iemand anders naar beneden haalt? Voel je je echt beter over jezelf, als je iets kuts zegt over iemand anders? Ik kan dat echt niet geloven en denk oprecht dat dat niet zo werkt.
Dus ik vraag me altijd af, waarom maak je het leven zo intens moeilijk? Waarom vul je je leven met zware en donkere emoties, terwijl je het ook kan vullen met regenbogen en glitters en eenhoorns en confetti? Word je niet veel gelukkiger, als je het leven makkelijk maakt? En je omringt met dingen en mensen die je leuk vindt?
Ik weiger om mij te mengen met emoties als woede en haat. Ik weiger om mijn leven moeilijk te maken. Ik ben gelukkig en mijn leven bestaat uit regenbogen en glitters en eenhoorns en confetti. Ik maak mijn leven makkelijker.


You Might Also Like

10 reacties

 1. Ik heb hier laatst ook een post over geschreven. Ik heb enkele maanden geleden een paar (opinie)artikels geschreven voor Belgische kranten en magazines, en de haat die ik kreeg was ongelooflijk. Tot op het punt waar mensen m'n Facebook gingen opzoeken, gingen uitzoeken welke baan ik deed en me haatberichten stuurden. Ik kan het wel relativeren - het betekent dat ik opkom voor iets wat ook écht nog een probleem is - maar ik kan écht niet begrijpen wat de motivatie is van mensen die dit doen. Ze denken misschien dat het je niet raakt, maar ik was echt aangedaan van die persoonlijke aanvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook al heb je een mening en verkondig je die, het kan allemaal op een normale manier. Dat soort aanvallen begrijp ik echt echt echt niet! Wel goed dat je er zo naar kon kijken. Liefs.

   Verwijderen
 2. Goed geschreven. Ik heb haten via internet ook nooit begrepen. Zo erg hoe sommige mensen reageren op video's of artikelen waar anderen zo hun best op hebben gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik begrijp dat gewoon echt niet.
   Bedankt voor je reactie! Liefs!

   Verwijderen
 3. Wat een goed stuk heb je geschreven. Ik begrijp al die 'haat' ook niet. Vreselijk hoe mensen zich hier ontzettend rot over kunnen voelen als hun dit overkomen. Inderdaad, maak je leven makkelijker. Dat is zó veel leuker voor iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap niet dat mensen zo heftig kunnen reageren. Doe dan gewoon even rustig en klik verder ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies dat! Maar schijnbaar is het heel moeilijk. Ofzoiets.

   Verwijderen
 5. Goed artikel! Ik heb het ook nooit begrepen... Inderdaad, als je iets niet leuk vindt klik je het toch gewoon weg, maar waarom sommige mensen dan de behoefte hebben om van die gemene comments achter te laten... Nee, dat wil ik niet eens begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Nee, ik zal het ook nooit begrijpen.
   Liefs!

   Verwijderen