Het is weer maandag #3: Hoe kan je niet onzeker zijn?

september 14, 2015


De titel van deze 'Het is weer maandag' klopt natuurlijk niet. Iedereen is onzeker. Dus je kan niet niet onzeker zijn. Toch geloof ik dat je kan leren tevreden te zijn met jezelf.
Ik heb deze week voor mezelf intens hectisch gemaakt, waardoor ik alles snel en gestrest moet doen, waardoor ik nu eigenlijk het liefst de hele dag in bed wil gaan liggen en mezelf in slaap wil huilen. Maar omdat ik ervoor gekozen heb om deze dag altijd positief door te brengen, heb ik voor mezelf even een lijstje gemaakt die voor jullie misschien ook goed van pas komt.
Deze week is misschien wel de drukste en belangrijkste week van mijn hele leven. Ik moet deze week dingen doen die ik dood eng vind en door alles snel en half te doen, gaat mijn zelfverzekerdheid niet echt omhoog. Dat komt natuurlijk niet alleen door deze week. Ook door mijn opleiding word ik confronterend vaak met de realiteit oog in oog gezet. Ik zeg altijd, bij Muziektheater breken ze je in een keer helemaal af, zodat ze je weer opnieuw op kunnen bouwen. En dat kost een heleboel doorzettingsvermogen. En voor doorzettingsvermogen heb je toch redelijk veel zelfverzekerdheid nodig.
Hoe zorg je er nou voor dat je tevreden kunt zijn met jezelf en trots kunt zijn op jezelf? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet kapot maakt? (Klinkt heel dramatisch, maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel. Ik heb de dingen die mij helpen even op een rijtje gezet.

1. Stel je doelen niet te hoog.
Natuurlijk spreek ik mezelf weer ontzettend tegen. Want ik steek niet onder stoelen of banken dat ik mijn toekomst in New York al helemaal heb uitgedacht en dat is toch een redelijk ambitieus doel. Toch houd ik mijn echte, dagelijkse doelen redelijk klein. Ik ben niet boos op mezelf dat ik iets niet afgekregen heb als ik er echt geen tijd voor gehad heb. Ik ben tevreden als ik in een les iets bereik wat ik de les ervoor niet kon, zelfs als mijn einddoel nog niet eens in zicht is. Je mag ambitieus denken, als je ook maar tevreden bent met de kleine vorderingen die je maakt. En je kan hoe dan ook nooit meer doen dan je best, dus als je iets gewoon echt niet kan, maar je het wel probeert, is dat al een grote, bont-gekleurde pluim waard! (Ik zie nu een soort grote neon-felle veer voor me, jullie ook?)

2. Wees trots op jezelf.
Dit klinkt echt heel stom en cliche. Maar soms moet je even stil staan en terugkijken en zien wat je allemaal wel niet gedaan hebt en waar je nu bent. Zelfs als je nog niet bereikt heb wat je ooit wil bereiken. Iedereen heeft wel dingen gedaan in het leven waar je trots op mag zijn. En alles wat je tot nu toe meegemaakt hebt, maakt je tot wie je nu bent. Iedereen heeft iets om trots op te zijn. Wees daar dan ook trots op.

3. Praat erover.
Het is niet erg om af en toe eens je onzekerheden uit te spreken. Mensen met wie je praat, kunnen tips hebben of jouw onzekerheden delen. Je zal zien dat gewoon even uitspreken wat je dwars zit al heel veel opluchting kan geven. En ook als je je in een les of situatie ongemakkelijk voelt, spreek het uit. Mensen kunnen zich niet aanpassen en je op je gemak laten voelen als ze het niet weten.

4. Maak het leven niet te moeilijk.
Ik las ooit een plaatje die ik echt briljant vond en die heeft me altijd geholpen. Het ging ongeveer zo.
Heb je een probleem?: - Nee: Relax.
                                     - Ja:    Kan je het nu oplossen?: - Ja:    Los het op.
                                                                                        - Nee: Relax.
Dat heeft mijn leven zoveel makkelijker gemaakt. Waarom stressen om dingen die niet op te lossen zijn? Als je er op dit moment even niks aan kan doen, moet het geen probleem zijn. Dingen oplossen is soms natuurlijk niet zo makkelijk gefixt en niet in alle situaties werkt dit zo. Maar het helpt mij om niet van elk klein dingetje een groot probleem te maken en geeft een stuk meer rust.

5. Maak tijd voor dingen die je gelukkig maken.
Nee, natuurlijk heb ik eigenlijk geen tijd om een avond op de bank te zitten en tv te kijken. Of om iets gezelligs te gaan doen met vrienden. Of om deze blog te schrijven. Maar als ik altijd maar bezig ben met werken, werken, werken, werken en nooit meer iets voor mezelf doe, word ik dood ongelukkig. Al lees je 1 hoofdstuk van je favoriete boek voor het slapen gaan, of maak je voor een keer je lievelingsontbijt, of koop je een lekker gezichtsmasker voor jezelf. Kleine dingetjes voor jezelf doen helpt echt om niet alleen maar in die negatieve, 'ik moet presteren'-spiraal te komen.

6. Leer.
Deze is echt heel vervelend, want natuurlijk voel je je soms persoonlijk aangesproken als je iets verkeerd doet. Maar ik probeer altijd te denken: mensen zouden nooit tijd in me steken als ze me niets zouden willen leren. Het is echt niet erg om soms kritisch te zijn op jezelf of als je door anderen erop wordt aangesproken, als je het maar om kan zetten naar feedback en er iets mee kunt. Mocht je niks kunnen met de kritiek van anderen: vraag door. Zorg dat je ervan kan leren. Anders is kritiek altijd een aanval en is er niks om weer te verbeteren en om later trots op te zijn. Leer van fouten, leer van vallen, leer van anderen, leer van jezelf.

Ik hoop dat dit jullie een beetje helpt de week door te komen. Ik hoop voor mezelf dat ik deze week doorkom. We beginnen hem in ieder geval allemaal met een glimlach en deze tips om soms weer eens even op terug te kijken. En we gaan weer rocken deze week! Pak ze, tijgers!

You Might Also Like

2 reacties

 1. bedoel je bij stap 4 dit plaatje? https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/71/30/1a/71301a4f4289a9c79db18ba311827649.jpg

  deze helpt mij altijd heel erg :)

  mooie blog trouwens weer, goede reminder dit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat plaatje bedoelde ik! Heb ik het niet helemaal goed genoeg uitgelegd, maar de intentie is hetzelfde. Thanks!

   Verwijderen