5 tips om van je wilde dromen plannen te maken.

februari 05, 2016Ik had een paar weken geleden een SLB (studieloopbaanbegeleiding) gesprek. En SLB gesprekken zijn bij mij meestal nogal nutteloos. Met mij gaat het namelijk vrijwel altijd goed. Ik durf dit natuurlijk niet te hard te roepen, maar over het algemeen gaat het met mij heel goed op school en heb ik geen problemen. Maar aangezien ik gelukkig een hele ijverige SLB'er heb, vond hij zeker nog wel een onderwerp om over te praten.
Ik beschouw mezelf als een dromer. Ik heb nogal wilde dromen. Van een huwelijk met Robert Pattinson (misschien iets te wild) tot een studie in het buitenland. Ik heb niet bepaald onder stoelen of banken geschoven dat ik naar New York wil. Ja, New York is HET. De stad die altijd bruist en leeft. De stad van de fashion en ook van de musical. En de stad waar je een fortuin betaalt. Een fortuin dat ik niet heb. Het bleef daarom altijd een beetje bij dromen. Te bang om eraan te beginnen. Te bang dat het niet gebeurde. Dat ik het niet zou kunnen.
Mijn SLB'er daagde me uit toch eens actie te ondernemen. Ook al zit ik nog anderhalf jaar op school, er is zoveel om me op voor te bereiden. Waarom niet nu beginnen?
En ik ben begonnen. En om jullie te helpen, heb ik wat dingen op een rijtje gezet.
5 tips om van je wilde dromen, plannen te maken:

1. Begin eraan:
Ja, deze is naar. Maar dit heb ik zo lang uitgesteld. Natuurlijk is het eng. En natuurlijk is het je wildste droom omdat ie zo ver weg is. Maar wie zegt dat jij hem niet waar kan maken? Als iemand anders het kan, waarom jij niet? En als niemand anders het kan, waarom zou jij dan niet de eerste zijn? De vragen die je jezelf denk ik moet stellen zijn: Hoe graag wil ik het en ben ik bereid er veel tijd en moeite in te steken? Als je op die vragen 'Ja' antwoord, wat houd je dan nog tegen?

2. Schrijf dingen op:
Maak een leuk word-document aan en schrijf in je eigen taal de dingen op die je onderzoekt of wilt of droomt. Alles wat over dat onderwerp gaat, schrijf het op. Zo kan je een klein verslagje maken waar steeds meer informatie in komt en waardoor wat je echt wilt steeds duidelijker wordt. Het maakt alles een stuk helderder en het scheelt een hoop onthouden en her-opzoek werk.

3. Plan:
Dan hoef je nog niet alles in 1 keer te doen. Maak een plan wat je welke week gaat onderzoeken. Nee dit is niet echt mijn sterkste punt. Mijn nieuwe papieren agenda helpt me hierbij (ik was overgestapt op digitaal, maar hoe bevredigend is het om dingen op te schrijven en door te strepen?) Maak een stappenplan over wat je allemaal wilt weten of onderzoeken en verdeel dat over een aantal weken. Zo vind je steeds nieuwe dingen en kom je weer op nieuwe vragen, ben je niet al je vrije tijd kwijt en is het super bevredigend als je een doel gehaald hebt. Het beste is dan nog om dat verslagje wat je de hele tijd hebt bijgehouden door iemand te laten lezen en daar ook een deadline aan te geven (bij mij het geval met mijn SLB'er). Zou behoud je goed je doelen en heb je ook echt iets om te laten zien.

4. Gebruik je netwerk:
Na 1 oproepje op Facebook heb ik al 3 telefoongesprekken, een lunchdate en een heleboel e-mail adressen gehad. Er zijn mensen die willen helpen, die hetzelfde gedaan hebben of willen doen en met wie je kan brainstormen. Het is altijd fijn om te praten met mensen met dezelfde passies en dromen. En voor je het weet kom je in contact met mensen die Liza Minelli kennen en je graag willen helpen. I mean, say what now?!

5. Maak keuzes:
Ja, ik switch nu ook nog tussen plan A, B, C, D, en E, maar na een tijdje moet je gaan kiezen hoe je het nu echt wil doen en het gaan doen. Natuurlijk zijn alle scholen in New York goed, uiteindelijk zal ik er toch 1 moeten kiezen. Soms helpt het om de voor en nadelen op te schrijven en ze tegen elkaar af te strepen. Na al je research heb je vast genoeg informatie om een goede keuze te maken, maar vergeet vooral om ook niet je hart te volgen, want die kreeg je hier in eerste instantie. Misschien lijkt het onmogelijk, maar jij weet nu precies hoe: Doe het!

Ik ben nog heerlijk in het research deel. Ik heb morgen een lunchafspraak en heb nu al 5 pagina's vol met informatie en nog zoveel op te zoeken. Ik heb de hele avond heerlijk, met Spotify op de achtergrond, me verdiept in alles wat ik tot nu toe op de planning had staan. Ik ben helemaal in de mood! Er is nog zoveel te onderzoeken, maar ik weet dat het mogelijk is om mijn wilde droom waar te maken.

Hebben jullie ook zulke wilde dromen?

You Might Also Like

2 reacties

  1. Helemaal eens met punt 3. Ik heb ook weer mijn papieren agenda te voorschijn gehaald en niets is fijner dan een dag met aliemaal weggestreepte to do punten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is zo bevredigend! Thanks voor je reactie. Liefs.

      Verwijderen