Mijn 10 geboden.

augustus 27, 2016

Gisteren was de eerste schooldag van mijn 4e jaar. Eind dit jaar hoop ik af te studeren aan muziektheater. En terwijl ik vandaag op Facebook zag dat ik vandaag precies 3 jaar geleden mijn eerste schooldag van mijn 1e jaar had, heb ik het gevoel dat ik er nog lang geen 4 jaar op het zitten. Hoewel ik enorm trots ben dat ik er nog steeds ben en dat ik nu het 'voorbeeld' mag zijn, heb ik ook lichte paniekaanvallen dat het volgend jaar dan ook echt klaar is. Geen vastigheid meer, geen veiligheid meer. In plaats daarvan de boze, enge, grote mensenwereld. Met aan de ene kant het idee: ik red me wel, want er is zoveel dat ik zou willen doen. Maar aan de andere kant nog steeds dat stemmetje dat fluistert: 'ben je echt wel goed genoeg?'.

En hoewel ik dus intens zou moeten willen genieten van dit laatste jaar, had ik gisteren eigenlijk echt geen zin. Mijn vakantie was echt hééééééérlijk. Ik voelde me zo vrij en zo gelukkig en zo zelfverzekerd en ik had dat opladen voor het eerst echt even intens nodig. En weer beginnen aan school betekend ook me weer aan regels moeten houden en weer aan verwachtingen van anderen moeten voldoen. Dat laatste zou ik juist niet moeten doen, omdat het me zo onzeker maakt en vorig jaar echt een beetje opgebroken heeft. Maar dat was toch weer het eerste waar ik aan dacht gisteren. Ik was gelijk weer bezig met moeten presteren en had daardoor oprecht weer bijna een mental breakdown en voelde ik me meteen weer een beetje ongelukkig. Omdat ik echt besloten heb dat gevoel niet meer te hebben dit jaar, heb ik wat met mezelf afgesproken.
Vorig jaar hebben wij met Muziektheater 10 geboden met elkaar bedacht. 10 regels waar wij als studenten en docenten, samenwerkenden, ons aan moeten houden. Gisteren bedacht ik 10 geboden voor mezelf. Dingen waar ik aan vast wil houden dit schooljaar, zodat ik het kan overleven zonder te onzeker te worden en te veel vast te houden aan dingen die niet belangrijk zijn.

1. Ik wil niet aan verwachtingen van anderen hoeven voldoen.

2. Ik wil de grenzen opzoeken en eroverheen gaan.

3. Ik wil voor mezelf leven en leren.

4. Ik wil vrij zijn op de vloer.

5. Ik wil doen wat ik wil.

6. Ik wil gelukkig zijn.

7. Ik wil niet onzeker zijn.

8. Ik wil geen voorbeeld hoeven zijn voor anderen.

9. Ik wil inspireren, creéren en ontroeren.

10. Ik wil mezelf niet hoeven aanpassen. 

Misschien klinkt het stom, maar ik vind het zo lekker om dit soort dingen op te schrijven. Zodat ik het af en toe even terug kan lezen als ik het nodig heb. Misschien geeft het jullie wat inspiratie om ook weer vol het nieuwe jaar in te duiken en alles te doen waar je gelukkig van wordt.

You Might Also Like

2 reacties

  1. Indrukwekkend lijstje. Ik ben zo vrij je een tip te geven. Herschrijf de geboden met 'niet' en 'geen' tot positief actieve geboden (of laat ze vewoon weg) en zet nummer 9 bovenaan. Heel veel plezier in je laatste jaar. Geniet ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Ik heb dit inderdaad gewoon snel opgeschreven toen ik het even niet meer zag zitten. Ik vind het ergens wel leuk dat het mijn eerste impuls is, maar mocht dit is inderdaad een goede om nog even in gedachten te houden. Bedankt!

      Verwijderen